NEA

Ο ημερήσιος απολογισμός του Sars-CoV-2 στον κόσμο

Ο ημερήσιος απολογισμός του Sars-CoV-2 στον κόσμο

Ιταλία

Το περασμένο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού είναι 5.080 και 198 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από τα μέσα Οκτωβρίου.  Χθες τα περιστατικά ήταν 8.292, με 139 θανάτους.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με την Κυριακή βρίσκονται 34 λιγότεροι ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7 περισσότεροι από χθες. Στο 24% των κλινών των ΜΕΘ όλης της Ιταλίας  βρίσκονται ασθενείς με κορωνοϊό, με όριο επιφυλακής το 30%. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους, το 25% των ασθενών έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Καμπανία (943) με κύρια πόλη την Νάπολη, στο Λάτιο (680) με πρωτεύουσα την Ρώμη και στη Σικελία (589).

 

Κύπρος

Έναν θάνατο και 276 νέα κρούσματα κορωνοϊού από συνολικά 83.418 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. 

207 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 64 σε σοβαρή κατάσταση.

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,33%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 69.708.  Συνολικά 336 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από κορωνοϊό στην Κύπρο. 

 

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.116 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι εννέα ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο να φθάνει ως εδώ τους 741 νεκρούς επί συνόλου 117.097 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα 1.050 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, διευκρίνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Στην Αβάνα, επίκεντρο της επιδημίας (581 περιπτώσεις σε 24 ώρες), ο δείκτης επίπτωσης έχει φθάσει τα 444,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Οι αρχές στη νήσο θέλουν να έχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες δόσεων των εμβολίων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη εγχώρια για να ανοσοποιήσουν πρακτικά όλο τον πληθυσμό (11,2 εκατ. κάτοικοι) τον Αύγουστο.

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στη Λατινική Αμερική που έχει πέντε υποψήφια εμβόλια σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο και θα αξιοποιηθούν στην εκστρατεία, το Abdala και το Soberana 2, χορηγούνται σε τρεις δόσεις.

 

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6.125 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.533.376, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 283 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 85.112 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

 

Φιλιππίνες

Δύο πρώτα κρούσματα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε δύο Φιλιππινέζους ναύτες που επέστρεψαν στη χώρα τους τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, δήλωσε ο Αλεθέα ντε Γκουζμάν, διευθυντής της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

 Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός τους ταξιδιωτών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.  Με 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από covid-19 και 18.562 θανάτους οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και νεκρών, στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ινδονησία.