NEA

Νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Ένα βήμα πριν τη νόμιμη τοποθέτηση της φαρμακευτικής κάνναβης στα φαρμακεία

 

Σε  συναινετικό κλίμα ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία επί της αρχής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης, τόνισε πως με το νομοσχέδιο αυτό «γίνεται και το τελευταίο βήμα ώστε η φαρμακευτική κάνναβη να είναι μαζί με τα υπόλοιπα ναρκωτικά φάρμακα που αγοράζει κάποιος νόμιμα από ένα ιδιωτικό φαρμακείο με ευθύγραμμη ιατρική συνταγή» και να μην μπορεί να πάει στα χέρια κανενός που δεν την διαθέτει. Με αυτό τον τρόπο εξήγησε, θα επιτρέπεται σε όσους παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, να τα διαθέσουν, όχι μόνο μέσω του κρατικού μονοπωλίου, αλλά και μέσω των φαρμακοαποθηκών. Άρα, δίνεις πλέον ένα σήμα στην εγχώρια αγορά ότι φτιάχνεις επιτέλους πραγματική εγχώρια αγορά κάνναβης».

Απαντώντας στις επικρίσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που είχε κρατήσει το 2018 η ΝΔ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταψηφίζοντας τον ν. 4523, αναγνώρισε πως «η  νομοθεσία του 2018, ήταν πρωτοποριακή» και πως δεν έχει ο ίδιος «κανένα πρόβλημα με το παρελθόν». Μάλιστα ανέφερε, πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη θετική συμβολή που είχε ο  Νίκος  Καρανίκας, σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την προσπάθεια να νομοθετηθεί η φαρμακευτική κάνναβη και να ανοίξουν οι δρόμοι στην ελληνική αγορά. Χαρακτήρισε όμως το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «ατελή», γι' αυτό και από τις 170 αιτήσεις επενδύσεων που έχουν συνολικά γίνει για μονάδες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, μόνο μία στην Κόρινθο είναι που λειτουργεί. 

Ο υπουργός έδειξε θετικός σε προσθήκες και αλλαγές που προτείνονται από την αντιπολίτευση σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο όριο των 30 γραμμαρίων ανθού ανά σκευασία, που έχει τεθεί στο σχέδιο νόμου, εξήγησε πως αυτό το όριο το έθεσε ο ΕΟΦ.

Σχετικά με τις εξαγωγές προϊόντων κάνναβης όπως το σπρέι ή το λάδι κάνναβης, που στην χώρα μας ο ΕΟΦ δεν εγκρίνει την κυκλοφορία τους, αλλά τα εγκρίνει η Γερμανία, η Ολλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επιτρέπεται η παραγωγή και εξαγωγή τους, γιατί  αντιθέτως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον επενδυτή που θέλουμε να προσκαλέσουμε εδώ για τέτοιες επενδύσεις. Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καθυστέρησε, καθώς όπως ανέφερε, χρειάστηκε εξαντλητική συζήτηση, κυρίως με το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ., όπως και με τους υπόλοιπους φορείς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε και σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά και τα πρόγραμμα δανειοδοτήσεως των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα ανέφερε πως από την 1.3.2020 έως τις 30.4.2021 εκταμιεύθηκαν 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό είναι το 98% του συνολικού ποσού, το οποίο θα διατεθεί. 'Άρα, τόνισε ο υπουργός, μπορούμε να πούμε ότι τα προγράμματα είχαν απόλυτη επιτυχία και οι ανησυχίες σας ότι δεν θα απορροφηθούν, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ως προς την κριτική περί αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων για την δανειοδότηση επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί είναι 33.000, σημειώνοντας πως είναι σημαντική η χρηματοδότηση της οικονομίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος, που θα οδηγούσαν σε ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων. Οι δε επιχειρήσεις που δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, έλαβαν ρευστότητα μέσω των προγραμμάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου εκεί δεν υπήρχε κανένα τραπεζικό κριτήριο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα ξεκινούν δύο καινούργια προγράμματα: Το πρώτο αφορά δανειοδοτήσεις για επενδυτικούς σκοπούς σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν και αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν μια προτεραιότητα, έστω σε μία πρόσβαση της τάξης των 50 έως 70.000 ευρώ, ενώ από αύριο ξεκινάει  ταυτόχρονα και το δεύτερο πρόγραμμα, που είναι η καθαυτό χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης από 20 έως 50.000 ευρώ, για τις επιχειρήσεις εκείνες που θέλουν να πάρουν ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης. Ανέφερε πως  το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την στήριξη του  τουρισμού, καθώς αναμένεται και η σχετική ευρωπαϊκή έγκριση της πρότασης που έχει γίνει. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)