NEA

Στους 27 οι υγειονομικοί που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19

Στους 27 οι υγειονομικοί που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Άλλος ένας θάνατος υγειονομικού από κορωνοϊό, το Σάββατο, ανέβασε τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος στους 27.

 

Συγκεκριμένα, κατέληξε από κορωνοϊό 50χρονος τραυματιοφορέας του Νοσοκομείου Χαλκίδας, μετά από σκληρή μάχη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, που εργαζόταν.

«Εκεί, στη ΜΕΘ που έχασε τη ζωή του, είχε μεταφέρει δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19 και τους έδινε κουράγιο ότι θα τα καταφέρουν να νικήσουν τον κορωνοϊό. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν τα κατάφερε!», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο άτυχος τραυματιοφορέας του Νοσοκομείου Χαλκίδας είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου μόλις λίγες ημέρες πριν νοσήσει και, προφανώς, δεν είχε προλάβει να αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Νόσησε από κορωνοϊό μαζί με άλλους 6 τραυματιοφορείς του νοσοκομείου Χαλκίδας, μεταξύ αυτών και ο αδελφός του, που είναι επίσης τραυματιοφορέας στο ίδιο νοσοκομείο.

Εισήχθη με συμπτώματα, στις 15 Απριλίου, στην κλινική Covid του νοσοκομείου Χαλκίδας. Στις 28 Απριλίου, επιβαρύνθηκε η υγεία του και διασωληνώθηκε. Δεν υπήρχε το διάστημα εκείνο κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαλκίδας. Ήταν όλα κατειλημμένα.
Ο αδελφός του άτυχου 50χρονου και οι άλλοι συνάδελφοι του ξεπέρασαν τη νόσο. Ο ίδιος δεν τα κατάφερε.

Τα συλλυπητήριά της εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ στην οικογένεια του πρόωρα χαμένου συναδέλφου της και δηλώνει: «Για εμάς αθάνατος! Ήρωας πολέμου! Ήρωες πολέμου και οι 27! Για την Πολιτεία τίποτα…».

 

ΠΟΕΔΗΝ: Να χαρακτηρισθεί ο θάνατος των υγειονομικών από κορωνοϊό εργατικό ατύχημα

«Ακόμη να χαρακτηρίσει η ελληνική Πολιτεία τον θάνατο από κορωνοϊό των συναδέλφων ως εργατικό ατύχημα. Οι οικογένειες των θανόντων συναδέλφων που έπεσαν στο καθήκον βρίσκονται σε απόγνωση.

Στη μεγάλη Βρετανία, έδωσαν, ήδη, αποζημίωση στις οικογένειες των θανόντων υγειονομικών από κορωνοϊό 60.000 λίρες και προνόμια. Σε εμάς, μόνο λόγια και επιρρίπτουν ατομική ευθύνη. Όταν συμβαίνουν ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, μιλούν για ήρωες και στήνουν ανδριάντες. Σε εμάς αδιαφορία!», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

 

Δίκαιη χορήγηση του επιδόματος στους υγειονομικού – Όχι στις προσπάθειες της Κυβέρνησης διαίρεσης των υγειονομικών!

«Μέχρι τώρα, η μοναδική παροχή που πήραμε για τη συμμετοχή μας στον υγειονομικό πόλεμο είναι, πέρσι το Πάσχα, μισός βασικός μισθός, που αντιστοιχεί σε 400 με 600 ευρώ ανάλογα το μισθολόγιο κλιμάκιο», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει: «Επιπλέον, δόθηκε ένα επίδομα σε όσους συναδέλφους εργάζονταν στις ΜΕΘ και τις κλινικές Covid, από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το οποίο όμως, δίχασε, διαίρεσε το προσωπικό. Ακόμη και τώρα, υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό το επίδομα για τον τρόπο που μοιράστηκε…

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χορηγήσει επίδομα σε κατηγορίες υγειονομικών και όχι σε όλους»...

 

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση!

 

«Για άλλη μια φορά, λειτουργούν επιπόλαια και άστοχα. Εν καιρώ πανδημίας που τα νοσοκομεία νοσηλεύουν πολλά περιστατικά κορωνοϊού, διχάζουν και διαιρούν το προσωπικό!

«Το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται όλο στην πρώτη γραμμή της μάχης και δεν δεχόμαστε τη νέα  διαίρεση, τον νέο διχασμό

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις! Επίδομα τώρα και σε όλους!».

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι κάποια κατηγορία υγειονομικών προηγείται.

Ούτε να εμφανίζει ως παροχή την άρση αναστολής των αδειών για τους υγειονομικούς μετά από 7 μήνες.

Ένα αυτονόητο δικαίωμα που περιέκοψε για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό των νοσοκομείων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.