NEA

Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να τυπώσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid

Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να τυπώσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid

«Ξεκινάμε σήμερα με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid. Είναι μία πολύ δυναμική διαδικασία. Η πλατφόρμα στο gov.gr έχει ήδη ξεκινήσει, στις επόμενες λίγες ώρες και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα έχουν τελειώσει». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στο τι προβλέπεται, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «λαμβάνεις αυτό το πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις. Να είσαι πλήρως εμβολιασμένος, να έχεις περάσεις τον ιό εντός εξαμήνου και τέλος να έχεις διαγνωστεί με θετικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ. «Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάποιες χώρες, περιμένουμε από τις Βρυξέλλες να ακούσουμε με ποιους άλλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν είναι μόνο τεχνικό, έχει και νομοθετική διάσταση, ενδεχομένως να χρειαστούν προσθήκες στην πορεία, ενώ έχει και μία επιχειρησιακή διάσταση. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και αποκτούμε όλοι ενιαίο», σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «αυτό έγινε για λόγους απλούστευσης των διμερών σχέσεων» όχι μόνο για λόγους έκδοσης αλλά και αναγνώρισης του πιστοποιητικού. Αυτός ο μήνας, όπως ανέφερε, θα έχει έναν χαρακτήρα πειραματικό. Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να το τυπώσουν και να ταξιδέψουν στις χώρες που θα ανακοινώσουν ότι το δέχονται. «Είναι από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν γίνει», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.