NEA

Ιωάννα Αλυσανδράτου: «Ναι, στον εμβολιασμό υπό προϋποθέσεις»

Ιωάννα Αλυσανδράτου: «Ναι, στον εμβολιασμό υπό προϋποθέσεις»

Τι λέει για τη σπάνια παρενέργεια περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό

 

Πρόσφατα, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση (Π.Υ.), κα Ιωάννα Αλυσανδράτου, έκανε γνωστή την περιπέτεια της υγείας της, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της κατά της Covid -19, όταν διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Π.Υ. είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού και είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως τα άτομα με Π.Υ. καθώς ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα. Για αυτό το λόγο έχουν μεγαλύτερη αξία τα μηνύματα που στέλνει στους συνασθενείς της, αλλά και σε όλους τους χρονίως πάσχοντες και κάθε πολίτη γενικότερα, για την προσοχή που πρέπει να δίνει στα σημάδια που στέλνει το σώμα μας όταν πάσχει, ώστε να προλαμβάνονται πιθανά επικίνδυνες καταστάσεις.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews για τα συμπτώματα μετά τη 2η δόση του εμβολίου κατά της Covid, η Ιωάννα Αλυσανδράτου ανέφερε ότι ένιωσε κακουχία, με χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος, ναυτία και κάψιμο στο στομάχι. Το θετικό στην περιπέτεια της είναι ότι ως χρονίως πάσχουσα και μάλιστα από σπάνια και σοβαρή νόσο είναι «εκπαιδευμένη» να ακούει τα σημάδια που δίνει το σώμα όταν πάσχει και συμβουλεύεται άμεσα το γιατρό της.

«Στις 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό μου με τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer, ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία ήταν αρκετά έντονα: 38 πυρετός, κάψιμο στο στομάχι και πολύ οξύς θωρακικός πόνος, που αρχικά υπέθεσα ότι θα μπορούσε να συνδέεται με τις στομαχικές ενοχλήσεις, καθώς αναφέρεται στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και συνοδευόταν από ναυτία. Άμεσα, ενημέρωσα τον γιατρό μου.

Την άλλη μέρα το πρωί, είχε υποχωρήσει ο οξύς πόνος αλλά συνέχισα να έχω δύσπνοια και σε κάθε ανάσα υπήρχε έντονος πόνος, ο όποιος χτυπούσε στην πλάτη και με υποψίασε, πλέον, για καρδιακό πρόβλημα. Έτσι, οδηγήθηκα στα εξωτερικά ιατρεία του Ωνασείου, όπου οι εξετάσεις μου επεφύλασσαν μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη καθώς διαγνώστηκα με Περικαρδίτιδα», μας λέει η κα Αλυσανδράτου, η οποία με αφορμή τη συζήτησή μας, στέλνει τα εξής σημαντικά μηνύματα σε όλους τους πολίτες και κυρίως στους χρόνιους ασθενείς:

  • Είμαστε θετικοί στον εμβολιασμό και δεχόμαστε ότι τα εμβόλια είναι κατά βάση ασφαλή.
  • Αντιλαμβανόμαστε τον εμβολιασμό ως λήψη οποιουδήποτε νέου φαρμάκου. Άρα, είμαστε προσεκτικοί για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα προκύψει.
  • Παρακολουθούμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Ειδικά για τους χρόνιους ασθενείς –σπάνιους ή μη– είναι σημαντική η συμβουλή των οικογενειακών γιατρών ή των θεραπόντων ιατρών πριν τον εμβολιασμό.

«Ευτυχώς, με τη φαρμακευτική αγωγή, την οποία συνεχίζω, η φλεγμονή του μυοκαρδίου έχει υποχωρήσει, ενώ παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μου με εξετάσεις». Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει συμπληρωθεί η κίτρινη κάρτα με τη συγκεκριμένη αντίδραση στο εμβόλιο.

«Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζουν τα άτομα που θα εμβολιαστούν είτε είναι ασθενείς, είτε χρόνια πάσχοντες, είτε όχι, πως θα πρέπει να προσέχουν, όπως όταν παίρνουν για πρώτη φορά ένα φάρμακο που δεν το έχουν ξαναπάρει και μπορεί να τους εκδηλώσει αντενδείξεις. Έτσι, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το εμβόλιο. Δυστυχώς, στο θέμα του εμβολιασμού, οι περισσότερες ενημερώσεις των ειδικών ανέφεραν τοπικό πόνο στο χέρι, μυαλγία, πιθανό πυρετό και ναυτία. Δεν ενημερωθήκαμε για σοβαρότερες καταστάσεις όπως η μυοκαρδίτιδα ή η περικαρδίτιδα, ώστε να είμαστε πιο υποψιασμένοι για το τι μπορεί να συμβεί».

«Ως χρόνια πάσχουσα, έχω μάθει να ακούω το σώμα μου και να παρακολουθώ τις αλλαγές που παρατηρώ γιατί οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να είναι σημαντική για το νόσημα μου. Το ίδιο κάνουν οι περισσότεροι χρόνιοι ασθενείς. Όμως, ένας υγιής άνθρωπος θα μπορούσε να πιστέψει ότι είναι κάτι περαστικό ή κάτι τυχαίο ή ένας απλός πόνος στο στομάχι ή μία αναμενόμενη παρενέργεια του εμβολιασμού, γιατί αναφέρεται η κακουχία στο στομάχι ως πιθανή παρενέργεια. Έτσι, θα μπορούσε να μην δώσει προσοχή και να αφήσει τη φλεγμονή χωρίς θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος που ενημερώνω και δημοσιοποιώ την περιπέτειά μου. Όταν έχουμε σοβαρές ενοχλήσεις δεν πρέπει να τις παραβλέπουμε. Πρέπει να ζητάμε ιατρική βοήθεια».

 

Η Πολιτεία όφειλε να στείλει οδηγίες προς τους πολίτες

Αυτό που επισημαίνει, επίσης, η κα Αλυσανδράτου είναι η έλλειψη ενημέρωσης ή και έκδοσης σχετικών οδηγιών προς τους πολίτες από τη μεριά της Πολιτείας.

Πάνω από ένας χρόνος περιορισμού, λόγω της πανδημίας, έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό των πολιτών να έχουν παραμελήσει τις προληπτικές εξετάσεις τους, πολλοί και τη θεραπεία τους, με αποτέλεσμα να είναι πολλά τα αδιάγνωστα ζητήματα υγείας στους πολίτες που σπεύδουν να εμβολιαστούν χωρίς μία προηγούμενη επίσκεψη στο γενικό γιατρό.

«Συνήθως, εμείς οι ασθενείς, με δική μας πρωτοβουλία, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, κάνουμε εξετάσεις πριν πάμε να εμβολιαστούμε, επειδή είμαστε υποψιασμένοι, έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα και μέσω των συλλόγων συμβουλεύουμε τους συνασθενείς μας. Εμείς και όχι η Πολιτεία!
Εγώ προσωπικά έκανα και αιματολογικές εξετάσεις και τεστ Covid (για το ενδεχόμενο να έχω περάσει την Covid χωρίς συμπτώματα).

Η Πολιτεία, όμως, είναι απούσα στο θέμα αυτό, ενώ θα έπρεπε να έχει δώσει σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες γενικά και προς τους χρονίως πάσχοντες ειδικότερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό και αυτό φαίνεται από τις προσπάθειες που έχουμε κάνει όλοι οι Σύλλογοι για να εμβολιαστούμε εγκαίρως ως ευάλωτες ομάδες που είμαστε. Αλλά να εμβολιαστούμε υπό προϋποθέσεις.

Μπορεί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και δεδομένος, όμως ειδικά στις ομάδες των ασθενών πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση με τον οικογενειακό γιατρό, με τον γιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο και, όταν υπάρχει μία διαγνωσμένη ασθένεια πόσο μάλλον μία σπάνια ασθένεια, θα πρέπει να έχει άποψη, οπωσδήποτε, ο θεράπων ιατρός και να συνεκτιμώνται οι αγωγές που παίρνει ο ασθενής και οι κίνδυνοι που μπορεί να διατρέχει, για να αποφασίζεται ποιο εμβόλιο θα δοθεί προς όφελος του ασθενή και όχι κατά το δοκούν της πολιτείας», καταλήγει η κα Ιωάννα Αλυσανδράτου.