NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • Για «προνόμια σε όσους εμβολιάζονται» έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δοθεί κίνητρο ώστε να καμφθούν πιθανές αντιστάσεις στα άτομα που είτε κάνουν δεύτερες σκέψεις, είτε έλκονται από θεωρίες συνομωσίας. Όπως ανέφερε «εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως «μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας» είπε.

 

  • Έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν προκειμένου η χώρα να αποφύγει και νέο κύμα κορωνοϊού απηύθυνε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου - 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι' αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί.

 

  • Η πορεία της πανδημίας δείχνει μεν σημάδια ύφεσης, ωστόσο δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. «Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα» πρόσθεσε.

 

  • Για πιθανότητα νέας χαλάρωσης των μέτρων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη. Όπως είπε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη και αν τα νούμερα το επιτρέψουν θα υπάρχει νέα χαλάρωση, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να προβλέψει τις αποφάσεις της επιτροπής. «Περιμένουμε σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα μετά τις 15 Ιουνίου», είπε.

 

  • Στη σημασία των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να προστατευτούν οι πολίτες από τα fake news που κυκλοφορούν για τα εμβόλια, έκανε γνωστό ότι απειλήθηκε με μήνυση ενώ μίλησε και για «αλήτες γιατρούς».

 

  • Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως επί της ουσίας δεν είναι «προνόμια». Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων, ανέφερε.