ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Βαρδιάμπασης για self tests: «Ίσως ο κ. Σκέρτσος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη συμφωνία Υπ. Υγείας και ΕΟΦ»

Κ. Βαρδιάμπασης για self tests: «Ίσως ο κ. Σκέρτσος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη συμφωνία Υπ. Υγείας και ΕΟΦ»

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογο Πέλλας κάνει λόγο για 650.000 δωρεάν εργατοώρες για τη διάθεση 26 εκατ. self tetsts

 

Από τον Χαράλαμπο Πέτρόχειλο

 

Πολλές διαφορετικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο χώρο των φαρμακοποιών η ανάρτηση που έκανε την Τρίτη 8 Ιουνίου στον προσωπικό του λογαριασμό  στο fb ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος σχετικά με το θέμα των self tests όπου ανακοίνωσε ότι η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γενικά επικρατεί θυμός και απογοήτευση καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τους φαρμακοποιούς όσο τους είχε ανάγκη –η αλήθεια είναι ότι με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ξεπεράστηκαν πάρα πολλές δυσκολίες ειδικά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου, όπου υπήρχε ένα χάος- και τώρα, ύστερα από δύο και πλέον μήνες είναι έτοιμη να αθετήσει τη συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστα Βαρδιάμπαση στην οποία μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί όλο αυτό το διάστημα έβαλαν πλάτη εκεί που  «καμία άλλη ιδιωτική ή δημόσια δομή δε μπορούσε (και δεν θέλησε έως τώρα) να το κάνει αυτό – πόσο μάλιστα δωρεάν», κι ενώ «δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί φτάσαμε στα όρια των ανθρώπινων αντοχών μας» έρχεται σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ να κάνει μία ανάρτηση για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα self tests τους επόμενους μήνες παρά το γεγονός ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση που έφερε την υπογραφή του υπουργού υγείας και την διοίκηση του ΕΟΦ προέβλεπε την αποκλειστική διάθεση τους μέσα από τα φαρμακεία.

Ο κ. Βαρδιάμπασης στην ανάρτησή του σημειώνει ότι εάν η κυβέρνηση «θέλει να κάνει πολιτική Δημόσιας Υγείας με τα super market, ας είχε το θάρρος να το κάνει από την αρχή. Όχι να επιτάξει αμέτρητες ανθρωποώρες ενός ένα ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου υγείας, εξαπατώντας ακόμα και συναρμόδιους υπουργούς της ίδιας του της κυβέρνησης».

Για να καταλήξει ότι «όσο λυπηρό και εξοργιστικό είναι για εμάς τους φαρμακοποιούς που δεν μπορούμε να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ένας υπουργός λέει και υπογράφει κάτι και ο άλλος λέει και ετοιμάζει κάτι αντίθετο, είτε με δόλο, είτε από επιπολαιότητα, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι για την εξέλιξη της πανδημίας όταν μέτρα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας λαμβάνονται και εφαρμόζονται έτσι».

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

            Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας εδώ και δυο μήνες συμβάλλουμε στο να λάβετε τα αυτοδιαγνωστικά προϊόντα που απαιτούνται για να επιστρέψετε στη δραστηριότητά σας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

            Διαθέσαμε ολόκληρο το δίκτυο διανομής, δηλαδή εγκαταστάσεις, προσωπικό και υποδομές των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

            Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο μας, εκ των οποίων πάνω από 11.000 φαρμακοποιοί, διέθεσαν αμέτρητες εργατοώρες (ανθρώπινοι πόροι φαρμακοϋπαλλήλων, οδηγών, φαρμακοποιών ) προκειμένου τα self test να φτάσουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε νησί, σε κάθε βουνό της χώρας, εν μέσω πανδημίας και με τις γνωστές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

            Υπενθυμίζουμε: Το δίκτυο διανομής των φαρμακαποθηκών είναι πιστοποιημένο και ελεγχόμενο στο να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα και ιατροτεχνολογικά είδη, με απόλυτη ασφάλεια, αξιοπιστία και ταχύτητα.

            Οι >10.000 φαρμακοποιοί της χώρας είναι στο σύνολό τους πιστοποιημένοι χρήστες και χειριστές της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διαθέτουν έτοιμο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και το χώρο.

            Κάθε ένα από τα 20 εκατομμύρια self test που έχουν διατεθεί έως αυτή τη στιγμή ξεκίνησε από τον κόμβο και έφτασε στα χέρια των πολιτών, με αυτή ακριβώς την ταχύτητα, αξιοπιστία, οργάνωση και έξοδα, των φαρμακοποιών και του δικτύου μας.

            Καμία άλλη ιδιωτική ή δημόσια δομή δε μπορούσε (και δεν θέλησε έως τώρα) να το κάνει αυτό – πόσο μάλιστα δωρεάν.

            Η δράση μας αυτή, ήρθε να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις μας, που αναλάβαμε, επίσης άνευ αμοιβής, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του κοινωνικού μας ρόλου σε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση.

            Ωστόσο δεν ήταν όλα ιδανικά και φυσικά δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί φτάσαμε στα όρια των ανθρώπινων αντοχών μας. Εκατοντάδες ώρες υπερωριών για διαδικασίες παραλαβής, καταγραφής, διανομής και φυσικά εκπαίδευσης του κοινού σε ένα μέτρο με το οποίο το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή.

            Προκειμένου να έχουμε μια κατά το δυνατόν ομαλότερη εξέλιξη των καταστάσεων, ζητήσαμε καλύτερο προγραμματισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η αντικειμενική απόδειξη για αυτό είναι οι εβδομαδιαίες ανακοινώσεις για το ποια ομάδα πληθυσμού και πότε θα έπρεπε να λάβει, πότε και πόσα τεστ. Μια σύντομη αναδρομή αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

            Το υπουργείο υγείας, επίσης, σε μια κίνηση συνεργατικής διάθεσης, συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

            Το σύμφωνο για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία είχε χρονοδιάγραμμα δύο μηνών. Σήμερα έχει ήδη εκπνεύσει. Ο ΠΦΣ έδωσε μια παράταση προκειμένου να μπορούν να λάβουν και τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, την επόμενη εβδομάδα.

            Ο ΕΟΦ, επίσης, ως αρμόδιος φορέας εποπτείας των προϊόντων αυτών, έχει σαφώς ανακοινώσει την αποκλειστική διάθεσή τους από τα φαρμακεία, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα, για λόγους δημόσιας υγείας.

Σήμερα ο κ.Σκέρτσος μίλησε για άλλα κανάλια διανομής και supermarket.

Ίσως ο κ.Σκέρτσος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την υπογραφή του υπουργού υγείας και την διοίκηση ολόκληρου ΕΟΦ.

Αλλά αν θέλει να κάνει πολιτική Δημόσιας Υγείας με τα super market, ας είχε το θάρρος να το κάνει από την αρχή.

Όχι να επιτάξει αμέτρητες ανθρωποώρες ενός ένα ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου υγείας, εξαπατώντας ακόμα και συναρμόδιους υπουργούς της ίδιας του της κυβέρνησης.

Όσο λυπηρό και εξοργιστικό είναι για εμάς τους φαρμακοποιούς που δεν μπορούμε να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ένας υπουργός λέει και υπογράφει κάτι και ο άλλος λέει και ετοιμάζει κάτι αντίθετο, είτε με δόλο, είτε από επιπολαιότητα, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι για την εξέλιξη της πανδημίας όταν μέτρα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας λαμβάνονται και εφαρμόζονται έτσι».

Ανακοίνωση Φ.Σ. Πέλλας

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετική με το θέμα των self tests ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας έχουν διατεθεί «26.000.000 τεστ μέσα από περίπου στο μισό πραγματικές συναλλαγές που ισοδυναμούν σε περίπου 650.000 ΔΩΡΕΑΝ εργατοώρες δέσμευσης από πλευράς μας (σ.σ. των φαρμακοποιών) σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση εκφράζει την απογοήτευση των φαρμακοποιών για την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου αναφέροντας: «Εχθές προς μεγάλη μας έκπληξη ο Κύριος Σκέρτσος ίσως δυσαρεστημένος από την ενεργ’ή συμμετοχή, τη ΔΩΡΕΑΝ συνδρομή μας ΚΑΙ δίχως προηγούμενη όχληση, ανακοίνωσε με απειλητικό ύφος την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή στο κανάλι διανομής των εν λόγω Τεστ, μέσα από μια επικοινωνιακή κίνηση που υπονομεύει την επιτυχία του εγχειρήματος, θέτει υπό αμφισβήτηση την καλόπιστη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση εδώ μετράει η ετοιμότητα, το σχέδιο και η αποτελεσματικότητα για μια ΠΑΝΔΗΜΙΑ που φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ! Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης».