ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στέλιος Καλογερόπουλος: Η πολιτεία αυτοαναιρείται μιλώντας για άλλα κανάλια διανομής των self tests

Στέλιος Καλογερόπουλος: Η πολιτεία αυτοαναιρείται μιλώντας για άλλα κανάλια διανομής των self tests

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Για μία ακόμη φορά οι φαρμακοποιοί βρίσκονται απέναντι σε «δεύτερες φωνές» που χαλούν αντί να βελτιώνουν το τελικο ηχητικό αποτέλεσμα της χορωδίας της κυβέρνησης και μάλιστα σ’ ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, όπως αυτός της υγείας, σε μία περίοδο πανδημίας.

Σε άρθρο του για το DailyPharmaNews o  Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Στέλιος Καλογερόπουλος αναφέρεται σε αυτές τις δεύτερες φωνές που παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με τους καθ΄ύλην αρμόδιους που στη συγκεκριμένη περίπτωση των self tests τα οποία είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Για τον κ. Καλογερόπουλο μεγάλη σημασία έχει τόσο η φύση των self tests ως προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ όσο και το θέμα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς οι δικαιούχοι των δωρεάν self tests πρέπει να δηλώνουν το AMKA τους για να τα πάρουν.

Ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, θεωρεί φυσιολογική την κόπωση τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί ανέλαβαν έναν πολύπλευρο ρόλο βάζοντας πλάτη για την έξοδο της χώρας από τα περιοριστικά μέτρα, μιλά για ανάγκη συστράτευσης και καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις όπως θεωρεί ότι έκαναν οι φαρμακοποιοί που φρόντισαν για τη δωρεάν διάθεση των self tests και όλο τον Ιούνιου ενώ η συμφωνία ήταν μέχρι τις 8 Ιουνίου.

 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Καλογερόπουλου:

 

  «Ο κλάδος των φαρμακοποιών ανέλαβε τη δωρεάν διάθεση των Self tests  από τα φαρμακεία με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε βάρος του  επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου, για να στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

         Η συμφωνία που υπέγραψε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  με τους αρμόδιους  υπουργούς της Κυβέρνησης που προέβλεπε την υλοποίηση και την ολοκλήρωση του  έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών  και ιδιαίτερα των μαθητών, στην τελευταία του συνεδρίαση με αυξημένη πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021.     Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες για τη διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η Κυβέρνηση για τη διάθεσή τους.

Από την πλευρά μας  λοιπόν τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία και συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεύτερες φωνές των αρμοδίων που μιλούν για εναλλακτικά κανάλια διανομής δεν συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαμόρφωση του κλίματος συνεργασίας, προς όφελος των πολιτών.

Ουσιαστικά με τις δηλώσεις αυτές, η Πολιτεία αυτοαναιρείται αμφισβητώντας τις επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  σύμφωνα με τις οποίες τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα και «διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η διάθεση από οποιοδήποτε άλλο κανάλι διανομής, δεν είναι εφικτό να γίνει διότι η διάθεση γίνεται με βάση το ΑΜΚΑ των πολιτών. Επομένως ποιος άλλος εκτός από τους φαρμακοποιούς και τις δημόσιες δομές υγείας μπορεί να γνωρίζει και να καταχωρεί το ΑΜΚΑ που είναι αδιαμφισβήτητο προσωπικό δεδομένο.

Ποιος μπορεί να έχει την ευθύνη της διαχείρισης του εκτός των φαρμακοποιών; 

Καταλήγοντας λοιπόν θέλω να επισημάνω ότι αυτός ο αγώνας κατά της πανδημίας είναι συνεχής. Χρειάζεται την συστράτευση όλων. Είναι λογικό να έχει επέλθει η κόπωση. Ειδικά οι φαρμακοποιοί  από την πρώτη μέρα ανέλαβαν ένα δύσκολο και σύνθετο έργο που περιλαμβάνει την ενημέρωση των πολιτών, τη συνδρομή στον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό και στη φάση αυτή τη διανομή των δωρεάν self tests.

 Στο τελευταίο αυτό στάδιο -όπως ελπίζουμε- κατά της πανδημίας  η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της πλέον να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο».