NEA

«1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας»: Γιατί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

«1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας»: Γιατί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Ντόμινο αντιδράσεων προκλήθηκε το Σαββατοκύριακο, κυρίως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις θέσεις που προβάλλονται στο προωθητικό βίντεο του Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, (2-4 Ιουλίου 2021, Ιωάννινα) –το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας– με τους ομιλητές να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, τα πολιτικά κόμματα να ασκούν δριμεία κριτική σε στελέχη της κυβέρνησης που θα συμμετείχαν ως ομιλητές και επωνύμους να γίνονται κατήγοροι των «αναχρονιστικών» θέσεων που  -όπως υποστήριζαν- προβάλλονται στο Συνέδριο.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την αιγίδα της από το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τον σάλο που ξέσπασε, ενώ και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας. Το ίδιο έπραξε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα.

Την Κυριακή το απόγευμα, ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1 απέσυρε τη χορηγία επικοινωνίας που είχε προσφέρει για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Τα μηνύματα του βίντεο και οι αντιδράσεις στο youtube

Στο προωθητικό βίντεο του Συνεδρίου, ακούγονται οι σκέψεις μίας γυναίκας λίγο μετά τα 40 της χρόνια, που θα ήθελε να αποκτήσει ένα παιδί αλλά αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες: «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», ακούγεται στο διαφημιστικό σποτ, το οποίο αποσύρθηκε μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για να ανεβεί και πάλι στο youtube, ενώ δεκάδες χρήστες εκφράζουν, με τα σχόλιά τους, την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και την οργή τους με το περιεχόμενο του βίντεο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι».

Απέσυραν την υποστήριξή τους και πολλά δημόσια πρόσωπα

Η Καίτη Γαρμπή, η Ράνια Θρασκιά, ο Γρηγόρης Γκουντάρας, η Σταματίνα Τσιμτσιλή,  η Πέννυ Μπαλτατζή, η Μπάγια Αντωνοπούλου και η Ναταλί Κάκαβα απέσυραν την υποστήριξή τους στο συνέδριο, παρότι είχαν αρχικά συμμετάσχει στη διαφημιστική προβολή του, τονίζοντας πως οι απόψεις του δε συνάδουν με εκείνες που αναπαράχθηκαν στο παραπάνω βίντεο.  

Το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Ιωαννίνων και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, γνωστοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει προσθέτοντας έτσι το όνομά του στο μακρύ κατάλογο των δημοσίων προσώπων που τελικά αποσύρθηκαν. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Ελισάφ ανέφερε τα εξής: «Αποσύρω την ομιλία και τον χαιρετισμό μου από το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που πρόκειται να γίνει στην πόλη στο διάστημα 2-4 Ιουλίου. Το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή μου ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα».

Με την κατακραυγή που ξέσπασε, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων απέσυρε και αυτή την υποστήριξή της από το συνέδριο γονιμότητας.

Αντιδράσεις μελών του ΠΙΣ για την αιγίδα στο Συνέδριο και τον πρόεδρο

«Διαχωρίζουμε ρητά τη θέση μας από την αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του ΠΙΣ να συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, Βαρνάβας Δημήτρης, Γατοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος, και Ψαλτάκος Μιχάλης.

«Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, χωρίς να έχει λάβει έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε να συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που διεξάγεται στις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα και μάλιστα παραχώρησε αυτοβούλως στο συνέδριο αυτό και την αιγίδα του ΠΙΣ», τονίζουν οι 4 σύμβουλοι, «αδειάζοντας» την ηγεσία του ΠΙΣ και καλώντας την «να αποσύρει τη συμμετοχή και τη στήριξη που έδωσε στο συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο προσβάλλει βάναυσα την αυτοδιάθεση των γυναικών».

Οι πολιτικές συμμετοχές και οι δηλώσεις των κομμάτων

Στο συνέδριο, έχουν δηλώσει πως θα παραστούν υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ, αν και μετά τον θόρυβο αρκετοί φαίνεται να επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους, ενώ και το ίδιο το συνέδριο μάλλον ματαιώνεται, καθώς ούτε η σελίδα του πλέον είναι ενεργή.

Αναμένονται ανακοινώσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης που στηρίζουν ως χορηγοί το συνέδριο, στον κατάλογο των ομιλητών του οποίου αναφέρονται τα ονόματα αρκετών υπουργών και βουλευτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κ.ά.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε μέσω twitter: «Δεν είχα ποτέ αποδεχθεί την πρόσκληση ως ομιλητής για το συνέδριο με θέμα τη Γονιμότητα στα Ιωάννινα. Έκπληκτος είδα το όνομά μου στον κατάλογο των ομιλητών. Απαράδεκτα και αναχρονιστικά τα μηνύματα που περνούσε το video της εκδήλωσης»... Ωστόσο, στο πρόγραμμα του συνεδρίου, αναφέρεται ο τίτλος της ομιλίας του κ. Θεοχάρη, κάτι που δεν μπορεί να επινόησαν οι διοργανωτές(!) καθώς και συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογό του!

Ο τρόπος προβολής και το περιεχόμενο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας σχολιάστηκε αρνητικά στα social media από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσο Ηλιόπουλο, και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Το βίντεο είχε εγκριθεί από το ΕΣΡ απαντούν οι Οργανωτές  

Την πιθανότητα να ακυρωθεί το Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής, μετά τις αντιδράσεις στο σποτ προώθησής του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε.

«Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.