NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

 

  • Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας δήλωσε ότι : «Τώρα, με το "όπλο" των εμβολιασμών στη φαρέτρα μας, έχουμε αρχίσει επιτέλους να βλέπουμε φως και ελπίζουμε ότι πλησιάζει η ώρα που θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη αυτής της τεράστιας, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».

 

  • Έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το «γαλλικό μοντέλο» τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

 

  • Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο. Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι και οι πιο ενεργές επαγγελματικά και κοινωνικά και μέσω αυτών υπήρχε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

 

  • Θέμα ανισοτήτων σε μία περίοδο που δεν έχει δοθεί σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να εμβολιασθούν, αποτελεί η στρατηγική των προνομίων, που ήδη υφαίνεται και συζητείται τις τελευταίες ημέρες, δηλώνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Προτείνει να δοθούν κίνητρα και όχι προνόμια στους εμβολιασμένους.

 

  • Θα χαλαρώσουμε από τον κορωνοϊό, όταν υπάρξει σταθεροποίηση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και παράλληλη αύξηση της συμμετοχής στον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 50 – 60 ετών και άνω, εκτίμησε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

 

  • Για την πορεία της πανδημίας και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε «τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εάν δεν επιτύχουμε την συλλογική ανοσία και έχουμε τέταρτο κύμα τον χειμώνα, η Ελλάδα θα καταστραφεί και είναι κρίμα να γίνει αυτό, ενώ βγαίνουμε από την κρίση και έχουμε μπροστά μας λαμπρά χρόνια για την οικονομία».