ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Self tests: Το «ευχαριστώ» Σκέρτσου στους φαρμακοποιούς και η συνάντηση για τις οριστικές αποφάσεις

Self tests: Το «ευχαριστώ» Σκέρτσου στους φαρμακοποιούς και η συνάντηση για τις οριστικές αποφάσεις

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Κάθε λέξη έχει τη σημασία της και ειδικά όταν προέρχεται από ένα κυβερνητικό στέλεχος δίπλα στον Πρωθυπουργό το οποίο μάλιστα έχει επωμιστεί το χειρισμό ενός ζητήματος που η πράξη απέδειξε ότι βοήθησε και βοηθά στον έλεγχο της COVID 19 στη χώρα μας. το θέμα των self tests, μένει να φανεί στην πράξη σε τι βαθμό το πιστεύει αυτός που το λέει.

Αυτό θα φανεί στη συνάντηση που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Κυβερνητικούς παράγοντες με θέμα ακριβώς το εάν και με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self tests μέσα από τα φαρμακεία.

Μία πρώτη γεύση, καθόλου αισιόδοξη για το νόημα της λέξης «ευχαριστώ» πάντως έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μιλώντας στον Αntenna άφησε να εννοηθεί ότι οι φαρμακοποιοί ναι μεν αναγνωρίζεται ότι βοήθησαν στη δωρεάν διανομή των self tests δεν θα πρέπει ωστόσο να περιμένουν ανταλλάγματα γι’  αυτό.

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φαρμακοποιούς της χώρας για την βοήθεια τους αυτόν τον μήνα με τα self test, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτό για την διεκδίκηση κλαδικών αιτημάτων που υπήρχαν πριν από την πανδημία», ανέφερε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τους για το θέμα της επί δυόμιση μήνες δωρεάν διάθεσης τους.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία ζητώντας από μέρους των φαρμακοποιών «να επικρατήσει η λογική», υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την διάθεση τους».

Εάν και το πρώτο «ευχαριστώ» το οποίο ήρθε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  κ. Άκη Σκέρτσο, ο οποίος και έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας με αίσιο τρόπο για την Κυβέρνηση το ζήτημα είναι στην ίδια λογική -θα φανεί την Τετάρτη- προφανώς θα είναι άνευ ουσίας. 

Ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στο Μega Σαββατοκύριακο έκανε έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας του εγχειρήματος της δωρεάν διάθεσης των self tests σημειώνοντας ότι από τότε που ξεκίνησε η διάθεσή τους στις 12 Απριλίου, μέχρι σήμερα «έχουν διατεθεί 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας».

Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ και θυμίζω ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι πρέπει να κάνετε πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορείτε να ελέγχετε τον ιό. 'Άρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα».

Μετά από αυτόν τον μέχρι σήμερα απολογισμό ο κ. Σκέρτσος πάνω στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι τα φαρμακεία ήταν στην πρώτη γραμμή σε όλη αυτήν την πετυχημένη προσπάθεια αναγνώρισε το ρόλο τους λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους φαρμακοποιούς, τον Πρόεδρο των φαρμακοποιών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επί δύο μήνες έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια, από εκεί και πέρα επί μέρους παραφωνίες μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο και παρεξηγήσεις –αυτό είναι κατανοητό- αλλά κάναμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες. Αυτή τηρήθηκε. Ήταν μία προσωρινή συμφωνία. Είχαμε πει κράτος και Σύλλογος Φαρμακοποιών, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών ότι αυτό θα διαρκέσει για δύο μήνες. Αυτό είπα κι εγώ προχτές, ότι στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία».

Από εκεί και πέρα λοιπόν ο κ. Σκέρτσος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το μέσο και την εικόνα και σε 2-3 δευτερόλεπτα ουσιαστικά φόρτωσε στους φαρμακοποιούς την αποχώρηση αν και ο ίδιος μόλις πριν είχε μιλήσει για προσωρινή συμφωνία δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που θέλει να προχωρήσει η πετυχημένη πολιτική των self tests (που βεβαίως χωρίς τους φαρμακοποιούς, ειδικά στην αρχή, δεν είναι καθόλου βέβαιο τι επιτυχία θα είχε . Ανέφερε λοιπόν ο κ. Σκέρτσος:… «είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ειπωθεί και να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει. Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

Με αυτά τα δεδομένα σε επικοινωνιακό επίπεδο την Τετάρτη θα υπάρξει μία συνάντηση η οποία όσο κι εάν μοιάζει να αφορά ένα από τα πολλά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση, ίσως αποδειχθεί –και για επικοινωνιακούς λόγους- μία από τις πιο κρίσιμες που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση καθώς αφορά επαγγελματίες υγείας που όπως η ίδια παραδέχεται, έβαλαν πλάτη, σε ένα κορυφαίας σημασίας για την πορεία της χώρας ζήτημα που είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθεί να απασχολεί και τους επόμενους μήνες την επικαιρότητα σε μία χώρα που έχει να κλείσει πολλές πληγές που δημιούργησε ο SARS COV 2 και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή του.