NEA

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα»

Καθώς το νέο πολύ μολυσματικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 «Δέλτα» συνεχίζει να κυριαρχεί στην Ινδία και εμφανίζεται και σε άλλα κράτη, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν την αξία του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, δηλαδή να έχει λάβει κάποιος και τις δύο δόσεις.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σε μία μελέτη* που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Ήδη με βάση τα δεδομένα αυτά στη Βόρεια Ιρλανδία η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες.

Δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία ημερησίως που κυριαρχεί το συγκεκριμένο στέλεχος άγγιξε τις 6000. Το στέλεχος αυτό εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμέτους, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και αρθραλγίες, και σπάνια θρόμβους που μπορεί να οδηγήσουν και σε γάγγραινα.
Η Ινδία είναι δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα Covid-19 με 29 εκατομμύρια κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ με 33,4 εκατομμύρια, και τρίτη σε θανάτους λόγω COVID-19 με 355000 θανάτους, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία με 598000 και 479000 θανάτους αντίστοιχα.

Το νέο στέλεχος Δέλτα είναι το επικρατών στέλεχος τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς φαίνεται να ευθύνεται για το 91% των νέων κρουσμάτων. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποστηρίζουν ότι το στέλεχος αυτό είναι 40-60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα Β.1.1.1.7, που επικρατούσε έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού.

Μαρία Θεοδωρίδου: «Είναι δυνατόν και πλήρως εμβολιασμένα άτομα να νοσήσουν λόγω των μεταλλάξεων»

Το θέμα σχολιάστηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, καθώς η πρόσφατη είδηση για το θάνατο από κορωνοϊό –και συγκεκριμένα από τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) – 12 Βρετανών πλήρως εμβολιασμένων, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ανησυχία.

Μάλιστα, η διευκρίνιση του Guardian ότι είχαν παρέλθει 14 ημέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού των 12 άτυχων πολιτών, επομένως θα έπρεπε να είχαν αποκτήσει υψηλή προστασία από την ασθένεια, προκαλεί ακόμα εντονότερη ανησυχία, μήπως δεν εξασφαλίζεται προστασία από τη σοβαρή νόσηση ακόμα και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, λόγω επικράτησης της πολύ ισχυρής μετάλλαξης Δέλτα κή.

«Ναι, είναι δυνατόν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις, λόγω των μεταλλάξεων, να νοσήσουν», παραδέχτηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Για αυτό και υπάρχει και μια ιδιαίτερη καταγραφή, γονιδιωματική, από ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις χώρες.

Όμως, στην Αγγλία, θυμόσαστε ότι είχε επικρατήσει η πολιτική να κάνουμε μια δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, με αποτέλεσμα τώρα ένα μεγάλο ποσοστό να μην έχει πάρει τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα και τώρα καταβάλλεται μια έντονη προσπάθεια στο βρετανικό Κράτος να γίνει ακριβώς αυτή η δεύτερη δόση.

Ήταν μια πολιτική που επιμείναμε στη χώρα μας να την εφαρμόσουμε (να γίνονται κανονικά σύμφωνα με τις συστάσεις των εταιρειών οι 2 δόσεις του εμβολίου σε κάθε πολίτη) και ακόμα και όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν περιορισμένη», τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

 

Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στη Βρετανία, άλλοι 7 πολίτες, που κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες, είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, και μάλιστα, νόσησαν σε διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών μετά από τη λήψη της, διάστημα που -όπως γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα από τις κλινικές μελέτες- παρείχε σχετικά υψηλή προστασία έναντι του κορωνοϊού. Αλλά από ό,τι φαίνεται η προστασία του εμβολιασμού έναντι της μετάλλαξης Δέλτα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

 

* Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.