NEA

Ο ημερήσιος απολογισμός του Sars-CoV-2 στον κόσμο

Ο ημερήσιος απολογισμός του Sars-CoV-2 στον κόσμο

Χιλή

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς, ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη χώρα, η οποία καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών στον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στη Χιλή, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, μολονότι το 61% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 48% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές επέβαλαν lockdown στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο σε μια προσπάθεια να δώσουν μια ανάσα στα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι ήδη γεμάτα ή διαθέτουν ελάχιστες κενές κλίνες.

Η Χιλή ξεκινά τώρα την εκστρατεία ανοσοποίησης των εφήβων. Τον Μάιο εισήγαγε «πράσινα πιστοποιητικά» που παρέχουν μεγαλύτερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ώστε να ενθαρρύνει τους διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο.

 

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 827 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 39.846 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 488.228 νεκρούς επί συνόλου 17.452.612 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Βραζιλία – η χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας – οδεύει να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς εντός Ιουνίου, την ώρα που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χτυπήσει τρίτο, ακόμα φονικότερο, κύμα της πανδημίας.

 

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 39 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.175 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 230.187 νεκρούς επί συνόλου 2.455.351 μολύνσεων.

Σήμερα, η χώρα αναμένει να παραλάβει μια πρώτη παρτίδα – 1,3 εκατ. δόσεις – του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19. Στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοποίησης, έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το 12% των Μεξικανών ως εδώ.

 

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.949 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 662.457.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 60 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 3.968 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Από τα 71.625 επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα, 921 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι 459 διασωληνωμένοι.

 

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 11 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.349 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως εδώ σε 1.098 νεκρούς επί συνόλου 159.057 μολύνσεων.

Τα 1.306 κρούσματα οφείλονταν σε εγχώρια μετάδοση, διευκρίνισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Η μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια τα οποία έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως –τα Soberana 2 και Abdala–, που άρχισε τη 12η Μαΐου σε επτά δήμους της Αβάνας, επεκτάθηκε χθες σε όλη την πρωτεύουσα. Σκοπός είναι ολόκληρος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ.) να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Η εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη σε Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και Ίσλα δε Χουβεντούδ.

Έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση σχεδόν 2 εκατ. πολίτες.

 

Πακιστάν

Οι αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 838 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 59 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως εδώ τους 21.782 νεκρούς επί συνόλου 943.027 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 40.929 – έχει υποχωρήσει κατά 26.000 και πλέον τις τελευταίες 30 ημέρες –, ωστόσο 2.611 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 652 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.716.170, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 93 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 89.937 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.