NEA

Γ. Κωτσιόπουλος: Προς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης το Εθνικό Πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας

Γ. Κωτσιόπουλος: Προς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης το Εθνικό Πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας

Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα στα θέματα ψηφιοποίησης

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Το Εθνικό Πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, υποβλήθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα αρχίσει να υλοποιείται τους επόμενους μήνες, ανέφερε κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στο διαδικτυακό συνέδριο Health IT Conference, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος. Ο ΓΓ ξετυλίγοντας το όραμα του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ, αναφέρθηκε στις 4 μεγάλες προκλήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας, πάνω στις οποίες σχεδιάστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα και αυτές αφορούν:

  1. Στη χρηματοδότηση
  2. Τη Γήρανση του πληθυσμού και τη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα
  3. Τις ελλείψεις επαγγελματιών υγείας και
  4. Την πλήρη ψηφιοποίηση των νοσοκομείων

Ο κ.  Κωτσιόπουλος έκανε λόγο  για αλλαγή σελίδας του ΕΣΥ, για την  οποία όμως θα απαιτηθεί  ένα διάστημα 5-10 ετών. Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, το Ψηφιακό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, η Ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και η διευρυμένη χρήση της τηλεϊατρικής είναι οι 4 στόχοι του Εθνικού Προγράμματος, είπε χαρακτηριστικά.

 

Συρρίκνωση  δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης την τελευταία δεκαετία

Παρατηρούμε  τα τελευταία 10 χρόνια και ιδίως μετά την οικονομική κρίση, ανέφερε ο ΓΓ,  ότι η δημόσια δαπάνη έχει συρρικνωθεί ιδιαίτερα, αλλά και η ιδιωτική. Βλέπουμε πρόσθεσε ότι από το 9,6% της συνολικής χρηματοδότησης του ΑΕΠ το 2010, να έχουμε φτάσει στο 7,7 το 2018, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση από το 6,6 ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει πέσει κάτω από 4,5. Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες λόγω πανδημίας τον τελευταίο χρόνο. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει πολύ σοβαρά το εθνικό σύστημα υγείας προσθέτοντας πάρα πολλούς γιατρούς, νοσηλευτές και δαπανώντας πάρα πολύ μεγάλα ποσά για να καταφέρουμε να το ενισχύσουμε».

Μία στις δύο νοσοκομειακές κλίνες καλύπτουν άτομα άνω των 70

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το η χώρα είναι η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και είναι σαφές ότι αυτό θα επιφέρει και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, προφανώς πάσχουν και από ιδιαίτερα σοβαρά νοσήματα και θα απασχολήσουν τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον κ .Κωτσιόπουλο. «Οπότε όταν θα σχεδιάζουμε τη νέα μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας βρίσκονται σε αυτό το όριο, ενώ 50% των νοσοκομειακών κλινών απασχολούνται από άτομα άνω των 70 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει και μία επιβάρυνση και της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού 1 στους 4 υπερήλικες παίρνει περισσότερα από πέντε φάρμακα». Όλα αυτά, εξήγησε ο ΓΓ, συντείνουν στο γεγονός ότι το ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στο μέλλον, αν δεν ανατραπεί αυτή η τάση και θα πρέπει και μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού «να βρούμε λύσεις, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες πιο ποιοτικές και πιο ασφαλείς υπηρεσίες στους συμπολίτες μας».

Δραματική έλλειψη επαγγελματιών υγείας

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση, συνεχίζει ο κ. Κωτσιόπουλος είναι οι ελλείψεις επαγγελματιών υγείας. «Οι  νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους και το 2017 ήταν ιδιαίτερα λίγοι στη χώρα μας σχεδόν 3,3 όταν η Νορβηγία πχ είχε 17,7. Ακόμα και ο συσχετισμός γιατρών ανά νοσηλευτή στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Άρα σχεδιάζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ανατρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς, αξιοποιώντας και την τεχνολογία. Και φυσικά τα προβλήματα εντείνονται καθώς προχωράμε στο χρόνο, με την κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας. Η κινητικότητα των Ελλήνων γιατρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταγράφεται στα επίσημα στατιστικά ότι οι Έλληνες γιατροί αποτελούν ουσιαστικά ένα κρίσιμο κομμάτι του υγειονομικού προσωπικού άλλων χωρών. Και αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία μέσω του brain gain».

Αύξηση της θνησιμότητας παντού. Καλύτερα η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη 

Ο ΓΓ αναφέρθηκε στην πίεση των συστημάτων υγείας λόγω της πανδημίας. Υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας, από όλες τις αιτίες, σε όλες σχεδόν τις χώρες. «Η χώρα μας τα πήγε καλύτερα από τις πιο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το 2020. Αυτές οι προκλήσεις που ανέφερα δεν είναι διαφορετικές από ότι στα άλλα κράτη μέλη. Άρα λοιπόν η χρήση της τεχνολογίας και η χρήση των δεδομένων μπορούν να αντιστρέψουν κάποια από αυτά τα προβλήματα. Και αυτός είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με  τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για  digital transformation, στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας πολύ ενεργά, και στο κομμάτι της υγείας».

Και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έφερε την Άνοιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού

Πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πανδημία κατέδειξε πως  μπορούμε να  αξιοποιήσουμε την Άνοιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει έρθει, και λόγω της παρουσίας ενός πολύ δυνατού υπουργείου, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που όπως είπε, έχει δείξει ότι μπορούμε πια να βρούμε λύσεις μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Ο αυτοσκοπός είναι η βελτίωση της φροντίδας των ασθενών, είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ, για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι η χώρα μας παρέμεινε και το 2020 ουραγός στα θέματα ψηφιοποίησης. «Εξακολουθούμε να έχουμε απόσταση από τους υπόλοιπους. Να έχουμε διαφορά με το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Κρατών, την οποία ευελπιστώ, δουλεύοντας και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να μπορέσουμε στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια, να καλύψουμε.

Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί  να εξαλείψει τις ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας

Ο  ψηφιακός μετασχηματισμός υπογράμμισε ο κ. Κωτσιόπουλος έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τις ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Ένας ηλικιωμένος είναι καλύτερο να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στο σπίτι του, από το να πηγαίνει σε μία δομή υγείας και να ταλαιπωρείται, και καμιά φορά να μην έχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα ή τη φροντίδα που θα πρέπει. Άρα λοιπόν πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το ταξίδι του ασθενούς στην υγεία, και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, για να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες, που πολλές ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν». Οι  ψηφιακές λύσεις, η  τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει μία νέα ψηφιακή εμπειρία στον πολίτη με νέες ψηφιακές υπηρεσίες που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Εθνικό σύστημα υγείας, ούτε στο δημόσιο ούτε στον  ιδιωτικό τομέα, και να καταστήσουν τον πολίτη «ιδιοκτήτη» της δικής του υγείας. Ο κ. Κωτσιόπουλος έκανε λόγο για το λεγόμενο self-management.

Artificial intelligence: Πολύτιμος βοηθός γιατρού και ασθενή

«Δηλαδή ο  ασθενής να διαχειρίζεται ο ίδιος την υγεία του σε μεγαλύτερο βαθμό, με νέες εφαρμογές, μέσω artificial intelligence όπου π.χ. μπορεί να έχει μία πρώτη ένδειξη πριν πάει στο γιατρό, αν πραγματικά υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρχει ένα πρόβλημα με καρκίνο. Επίσης αυτό που θα πρέπει να σχεδιάσουμε είναι ένα πλέγμα υπηρεσιών, το οποίο θα βοηθήσει τον επαγγελματία υγείας  να προσφέρει καλύτερο έργο προς τους ασθενείς του, πάλι μέσω τεχνητής νοημοσύνης».