NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

 

  • Συμφωνεί με την αλλαγή των ορίων ηλικίας στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι έγινε λάθος επικοινωνιακά. Παράλληλα, επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

 

  • Σε σχέση με το ψηφιακό πιστοποιητικό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «όλοι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό μπορούν να το λάβουν».

 

  • Για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως είναι εύλογες οι ανησυχίες του κόσμου. Όπως είπε: «αν το βάλουμε στην σωστή βάση το ζήτημα, η ανησυχία του κόσμου προκύπτει από την πανδημία την ίδια. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι που έγινε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιστήμονες που μετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι σχεδόν ό,τι καλύτερο έχουμε στην Ελλάδα, με εξειδίκευση στα εμβόλια».

 

  • Για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας στη χώρα μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Όπως είπε είναι «λογικό» το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθαρίζοντας όμως πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

 

  • «Αυτή η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους τομείς στους οποίους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ενεργήσαμε με ταχύτητα, φιλοδοξία και συνοχή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 

  • Ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι «Υπάρχει σαφής μείωση των ασθενών με covid, κάθετη πτώση των νοσηλειών, αποφόρτιση των ΜΕΘ, μείωση των θανάτων. Αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα». Αναφορικά με όσους έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, τόνισε ότι εφόσον δεν διαπιστώθηκε θρόμβωση στην πρώτη δόση, «η πιθανότητα για θρόμβωση στην δεύτερη είναι ακόμα πιο μικρή».

 

  • «Η επιστημονική κοινότητα ανέδειξε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές μετά το AstraZeneca» σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος από την πλευρά του, λέγοντας ότι κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζυγίζει τον κίνδυνο «την πιθανότητα επιπλοκής, και το προσδοκώμενο όφελος. Δηλαδή, αν κάνω το εμβόλιο από τι γλιτώνω».