NEA

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας για την προστασία από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα συνιστά ο δήμος Λαγκαδά

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας για την προστασία από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα συνιστά ο δήμος Λαγκαδά

Ιδιαίτερη προσοχή και εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας συνιστά ο δήμος Λαγκαδά για την προστασία από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα, μία νόσο που προσβάλει τον άνθρωπο και τα ζώα και μεταδίδεται από το τσίμπημα ενός είδους κρότωνα  (τσιμπουριού) του Ixodes ricinus. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επίσημα πέντε εγχώρια κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας σε ανθρώπους.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα «προκαλεί στον άνθρωπο και τα ζώα λοιμώξεις που προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στον άνθρωπο η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει από ήπια νόσο μέχρι σοβαρή εγκεφαλίτιδα με θανατηφόρο έκβαση ή μακροχρόνιες νευρολογικές επιπτώσεις. Περίπου 2/3 των λοιμώξεων στον άνθρωπο είναι ασυμπτωματικές. Στα ζώα η νόσος είναι κυρίως ασυμπτωματική και αν εκδηλωθεί μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα από νευρικό σύστημα όπως αταξία, κυκλικό βάδισμα, τριγμός των δοντιών».

Για τους κτηνοτρόφους, βοσκούς, κτηνιάτρους, κυνηγούς και εμπλεκόμενους με σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν :

Για την προστασία από τσιμπήματα τσιμπουριών, να κάνουν απεντομώσεις με τα κατάλληλα σκευάσματα και σωστή συχνότητα διενέργειας τους, καθώς και τακτική αποπαρασίτωση των ζώων.

Για την  προστασία από τα τρωκτικά, να προβούν σε μυοκτονίες με τα κατάλληλα σκευάσματα και σωστή συχνότητα διενέργειας τους.

Να κάνουν συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού καθώς και σωστή επεξεργασία ζωικών προϊόντων (παστερίωση γάλακτος)

Να σημειωθεί ότι οι κρότωνες-(τσιμπούρια) μολύνονται από το αίμα ορισμένων ειδών μολυσμένων θηλαστικών και κυρίως μικρών τρωκτικών, ενώ ο άνθρωπος και τα ζώα μολύνονται από το τσίμπημα μολυσμένου κρότωνα. Πιο σπάνια, υπάρχει δυνατότητα η νόσος να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μη παστεριωμένο γάλα μολυσμένων αγελάδων και αιγοπροβάτων, από μολυσμένα σφάγια, καθώς και μετά από εργαστηριακή έκθεση. Κίνδυνος παρατηρείται σε περιοχές όπου μπορεί να βρεθεί αυξημένος αριθμός από κρότωνες και τρωκτικά, στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικές περιοχές με βλάστηση (αστικά πάρκα και κήπους), όπως επίσης και λόγω εργασίας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, ξυλοκόποι).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)