ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Ανόητες δικαιολογίες» φαρμακοποιών βάζουν τα self test στα σούπερ μάρκετ

Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Ανόητες δικαιολογίες» φαρμακοποιών βάζουν τα self test στα σούπερ μάρκετ

Μία ανάσα από την τοποθέτηση των self tests στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκεται η κυβέρνηση ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη γι’ αυτό στους ίδιους τους φαρμακοποιούς.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Ιουνίου για την πορεία της πανδημίας  ανέφερε ότι «δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μην συνεχίσουν τη διάθεση των self tests προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατες δικαιολογίες που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ξεκαθαρίζοντας πως «για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ». Μάλιστα σημείωσε ότι «η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν».

Για την Αττική, που βρίσκεται περίπου το 1/3 των φαρμακείων όλης της χώρας και υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι φαρμακοποιοί την απόφαση του Συλλόγου επίσης να σταματήσει τη δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «προετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό (σ.σ. το προαναφερθέν για την Αχαΐα) και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ανακοίνωσή (δες εδώ) του στις 14 Μάϊου ξεκαθάριζε ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».