NEA

Ε.Ε.: Παράταση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών των εμβολίων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Ε.Ε.: Παράταση του μηχανισμού ελέγχου εξαγωγών των εμβολίων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου να παραταθεί ο μηχανισμός που παρακολουθεί και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων της COVID-19 από το μπλοκ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η Κομισιόν να παρατείνει επίσημα τις επόμενες ημέρες τον έκτακτο μηχανισμό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση η ισχύς του μηχανισμού προβλέπεται να λήξει στα τέλη Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον μηχανισμό στα τέλη Ιανουαρίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρίες που θεωρείται ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ για τις προμήθειες των σκευασμάτων.

Ο μηχανισμός έχει επιτρέψει την εξαγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων εμβολίων που έχουν παραχθεί στην ΕΕ προς δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδιστεί μόνο μία αποστολή 250.000 δόσεων AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τη μείωση των προμηθειών της αγγλοσουηδικής εταιρίας προς την ΕΕ. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)