NEA

Μαρία Θεοδωρίδου: «Καθοριστική η χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου»

Μαρία Θεοδωρίδου: «Καθοριστική η χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου»

Στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη Μ. Βρετανία, την ανησυχία που προκαλεί σε γειτονικές χώρες –λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας–  για το ξέσπασμα ενός τέταρτου κύματος επιδημίας της Covid-19, αλλά και στην ανάγκη να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου από τους πολίτες αναφέρθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας που αφορούσε την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι το καλοκαίρι είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας και ότι η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος οφείλεται κυρίως στους εμβολιασμούς, όπως και στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) με την αυξημένη μεταδοτικότητα προκαλεί ανησυχία για το ξέσπασμα τέταρτου κύματος, όμως η ένταση ενός τέτοιου κύματος θα είναι ασθενέστερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Καθοριστική η ολοκλήρωση του εμβολιασμού

 

«Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική».

«Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική», επεσήμανε επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η κα Θεοδωρίδου.

 

Χορήγηση 2ης δόσης με διαφορετικό εμβόλιο

 

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα χορήγησης δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ, συστήνεται να γίνεται η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο και αυτή είναι η σύσταση της Επιτροπής.

Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, υπάρχουν όμως στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για τον συνδυασμό εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να καθυστερήσει ή να χαθεί. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος ανοσίας πρέπει να υψωθεί» τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

 

Αναμενόμενη η μετάλλαξη Δέλτα και στη χώρα μας

 

«Το ινδικό στέλεχος δεν απασχολεί επί του παρόντος τη χώρα μας, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η επαγρύπνηση και με ανοιχτά τα σύνορα και με τον τουρισμό είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε και την επίσκεψη της μετάλλαξης αυτής στη χώρα μας.   

Πάντως, τα δεδομένα είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες ή ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι.

Υπάρχει ένας αριθμός εμβολιασμένων και με δύο δόσεις εμβολίων που μπορεί να περάσει ήπια τη νόσηση. Και ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτές οι περιπτώσεις να διερευνώνται και για το στέλεχος του ιού με το οποίο έχουν μολυνθεί.

Υπάρχει άλλωστε το Κέντρο της Γονιδιωματικής, το οποίο ελέγχει ακριβώς τη γενετική αλληλουχία αυτών των στελεχών», εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Να μην εφησυχάζουν όσοι έκαναν μόνο τη μία δόση του εμβολίου

 

«Πάντως, νομίζω ότι θα βοηθήσουν και τα μέσα, διαχέοντας την προτροπή αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση να μην επαναπαύονται, να μην εφησυχάζουν ότι είναι προστατευμένοι. Και να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Νομίζω σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να υπάρχει και αυτή η σκέψη, ότι κάναμε τη μία δόση και είμαστε προστατευμένοι.  Ένα ποσοστό μικρό ανοσίας το έχουν, αλλά δε φτάνει. Θέλουμε και τις δυο δόσεις, αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

 

Μπορεί να μη χρειαστεί 3η δόση εμβολίου

 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι το αν θα χρειαστεί, θα καθοριστεί από μελέτες. Προς το παρόν, η ανοσία με τις δύο δόσεις φαίνεται ότι κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις:

«Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό.

Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός.  Φαίνεται ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση», εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Τέλος για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, η ίδια τόνισε ότι αυτό αποτελεί «έσχατη λύση» και ευελπιστεί να αρκέσει η σωστή ενημέρωση.