NEA

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Για το θέμα μίλησε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε πρωινή εκπομπή.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού το οποίο θα δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εμβολιαστούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Ως ημερομηνία έχει οριστεί η 16η Αυγούστου. Μετά από αυτό το περιθώριο οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους και θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Μπορούν δε να αντικατασταθούν από τον εργοδότη για να καλυφθούν τα κενά για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εμβολιαστούν.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως αυτό το διάστημα θα είναι ελαστικό, μία περίοδος προσαρμογής έτσι ώστε ο εργαζόμενος να προλάβει να εμβολιαστεί.

Το μέτρο λαμβάνεται λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στους εργαζόμενους στις δομές, το οποίο είναι κάτω του 50%. «Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές» είπε η κ. Μιχαηλίδου. «Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε. «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται».