ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των φαρμακείων στη δωρεάν διάθεση των self tests

Εντυπωσιακή η συμμετοχή των φαρμακείων στη δωρεάν διάθεση των self tests

Μεγάλη η ικανοποίηση στη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από τα στοιχεία που πήρε από την ΗΔΙΚΑ

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ανατροπή στην εικόνα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του θορύβου από τις διαμαρτυρίες για την πίεση που έφερε η δωρεάν διάθεση των self tests στα φαρμακεία για το μειωμένο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών να συμμετάσχουν στη διαδικασία έφεραν τα στοιχεία που μέσα από την ΗΔΙΚΑ έφερε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 14 Ιουλίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ «έχουν διατεθεί 36.650.000 αυτοδιαγνωστικά self tests, η δε συμμετοχή των φαρμακείων είναι καθολική, αφού σε σύνολο 10.587  φαρμακείων, τα 10.276 συμμετέχουν στην διαδικασία, ήτοι ποσοστό 96,7%».

Για τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τα στοιχεία αυτά εκθέτουν εκείνους που άσκησαν κριτική στην απόφασή του να μπουν οι φαρμακοποιοί σε αυτό το εγχείρημα με επιχείρημα ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που λόγω ακριβώς της πίεσης στα φαρμακεία δεν βρήκε ανταπόκριση με ένα μεγάλο ποσοστό να μη συμμετέχει, κάτι που τελικά φαίνεται να μην ισχύει σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται.

Γι΄ αυτό ακριβώς και μετά την παράθεση των στοιχείων ο ΠΦΣ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που διακινούνται από γνωστούς κύκλους που αντιπολιτεύονται τη διοίκηση.

«Συνεπώς, οι κακόβουλες και παραπλανητικές «ενημερώσεις» των γνωστών κύκλων περί δήθεν συμμετοχής μόνο 8.000 φαρμακείων αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αφού αποδεικνύεται ότι το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων φαρμακοποιών συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο και προασπίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τα φαρμακεία μας.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λάρισα και Αχαΐα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου διατέθηκαν τα περισσότερα δωρεάν self tests.

Κύκλοι της διοίκησης του Πανελληνίου επικαλούμενοι τα συγκεκριμένα στοιχεία κάνουν λόγο για «επανάσταση από συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικά αποδείχθηκε πως ήταν στα χαρτιά» σημειώνοντας πως όταν βλέπεις πως τα στοιχεία που ήρθαν από Συλλόγους με ανάλογο αριθμό φαρμακείων και ανάλογο πληθυσμό δεν διέφεραν σημαντικά μπορείς εύκολα να καταλήξεις σ’ ένα τέτοιο συμπέρασμα.    

Το πλέον σημαντικό μήνυμα για τη διοίκηση του ΠΦΣ από τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ότι τελικά αποδείχθηκε στην πράξη το πόσο οι φαρμακοποιοί συνολικά ήθελαν και έσπευσαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες βάζοντας πάνω απ’ όλα την «απελευθέρωσή του από τον εφιάλτη της COVID 19». 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τόσο τους πίνακες κατανομής της διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία ανά Περιφερειακή Ενότητα καθώς και του αριθμού των self tests που διατέθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα.