ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί παίζουν με τη ζωή τους αγοράζοντας φάρμακα από διαδικτυακά φαρμακεία

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί παίζουν με τη ζωή τους αγοράζοντας φάρμακα από διαδικτυακά φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Alliance for Safe Online Pharmacy (ASOP), σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί παίζουν με τη ζωή τους για να αγοράσουν φάρμακα από διαδικτυακές πηγές - παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία αυτών λειτουργεί παράνομα. Αυτό είναι ένα από τα ανησυχητικά ευρήματα από την έρευνα του οργανισμού το 2021 σχετικά με τις αμερικανικές αντιλήψεις και τη χρήση διαδικτυακών φαρμακείων, η οποία ανατέθηκε από την Abacus Data.

 

Εξοικονόμηση έναντι ασφάλειας

Υπάρχουν περίπου 35.000 διαδικτυακά φαρμακεία σε όλο τον κόσμο, με το 95% από αυτά να πρόκειται για απάτες και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Τα προϊόντα που πωλούν είναι συχνά πλαστά, μολυσμένα ή κατώτερης ποιότητας και μπορούν να βλάψουν τους ασθενείς ή ακόμη και να τους οδηγήσουν στο θάνατο. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν ασφαλείς, νόμιμους ιστότοπους από ιστότοπους που λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι το κόστος και η ευκολία ήταν τα πρωταρχικά κίνητρα τους που τους οδηγούν να επισκεφτούν και να αγοράσουν φάρμακα από μη ελεγχόμενα διαδικτυακά φαρμακεία. Μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας μειώνει στο ελάχιστο τις ανησυχίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στη ζωής τους από τη χρήση φαρμάκων που τα αγοράζουν από το διαδίκτυο. Αυτή η στάση ουσιαστικά δείχνει ότι αντιμετωπίζονται χωρίς τη δέουσα προσοχή οι προειδοποιήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Φαρμακοποιών (APhA), της ASOP Global και άλλων ενδιαφερόμενων μερών ότι η πρακτική αποτελεί απαράδεκτη απειλή για την υγεία και την ευεξία των ασθενών. Παραδόξως, η χρήση διαδικτυακών φαρμακείων συνεχίζει να αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό - η COVID-19 επιδείνωσε το πρόβλημα - παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των Αμερικανών για τους κινδύνους της.

 

Εσφαλμένη εικόνα ασφάλειας

Οι πολιτικές εισαγωγής φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών συνέβαλαν στην ψευδαίσθηση της ασφάλειας των ερωτηθέντων καταναλωτών. Η APhA έχει από καιρό αντιταχθεί σε προγράμματα εισαγωγής συνταγογραφούμενων φαρμάκων λόγω ανησυχιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ασθενών και την αξιοπιστία/ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων.

Το 45% των ερωτηθέντων της έρευνας «πιστεύουν εσφαλμένα ότι υπάρχουν «δίχτυα ασφαλείας» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ιστότοποι που προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή / και συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ασφαλείς, πιστοποιημένοι  και εγκεκριμένοι από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή έχουν κρατική κανονιστική έγκριση», ανέφερε η ASOP Global.

Πολλοί πιστεύουν ψευδώς ότι όλα τα καναδικά φάρμακα που πωλούνται μέσω του διαδικτύου είναι αυθεντικά και νόμιμα. Η ομάδα θεώρησε ότι πολιτικές όπως «ο τελικός κανονισμός της εισαγωγής συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον FDA (FDA’s Importation of Prescription Drugs Final Rule), που επιτρέπει τη χονδρική εισαγωγή φαρμάκων από τον Καναδά, μπορεί να δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σχετικά με την ασφάλεια, την πρόσβαση και τις εξοικονομήσεις που προσφέρονται κατά την αγορά φερόμενων καναδικών φαρμάκων στο διαδίκτυο».

Οι νόμοι που απαγορεύουν σε άτομα την αγορά φαρμάκων από καναδικά διαδικτυακά φαρμακεία δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά για περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα. Σχεδόν το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιθανότατα θα συνέχιζαν να αγοράζουν από παράνομους ιστοτόπους ανεξάρτητα από τον κανονισμό του FDA που το απαγορεύει.

 

Εκπαίδευση στα φαρμακεία

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του προβλήματος, δήλωσε η APhA Senior Vice President of Pharmacy Practice and Government Affairs Ilisa Bernstein, PharmD, JD, FAPhA. Η Bernstein συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ASOP Global. «Ως αξιόπιστοι μεταφορείς μηνυμάτων/αγγελιοφόροι, οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης παίζουν κρίσιμο ρόλο στην καθοδήγηση των Αμερικανών σε νόμιμα διαδικτυακά φαρμακεία και πηγές που βοηθούν τους ασθενείς να παραμείνουν ασφαλείς και να εξοικονομήσουν χρήματα».

Η συμβουλή που δίνεται προς τους φαρμακοποιούς είναι προκειμένου να κατευθύνουν τους ασθενείς τους προς τη σωστή κατεύθυνση, να τους προτρέψουν να επισκεφθούν το σχετικό με το ζήτημα της ασφάλειας BeSafeRx της FDA για να μάθουν πώς να αγοράζουν με ασφάλεια φάρμακα στο διαδίκτυο. Η ASOP Global προσφέρει επίσης πολύτιμη βοήθεια προκειμένου οι πολίτες/ασθενείς να παραμείνουν ασφαλείς.