NEA

Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδονησία

Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδονησία

Ο ΠΟΥ κάλεσε τη χώρα να εφαρμόσει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σήμερα την Ινδονησία να εφαρμόσει αυστηρότερο και ευρύτερο lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ραγδαία εξάπλωση της covid-19, λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος της χώρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν.

Η Ινδονησία έχει αναχθεί σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας covid-19 τον τελευταίο καιρό, με τον αριθμό τον νέων κρουσμάτων να πενταπλασιάζεται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των νέων θανάτων που καταγραφόταν καθημερινά έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 1.300, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως αυτή την περίοδο.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την πανδημία, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι κρίσιμη η αυστηρή εφαρμογή μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης και ζήτησε να ληφθεί επιπλέον «άμεση δράση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων σε 13 από τις 34 επαρχίες της Ινδονησίας.

«Η Ινδονησία αυτή την περίοδο είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ υψηλό επίπεδο μεταδοτικότητας», επεσήμανε ο ΠΟΥ τονίζοντας ότι είναι «ύψιστης σημασίας να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, κυρίως περιορισμός των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα».

Βάσει του μερικού lockdown που ισχύει στο αρχιπέλαγος τα περιοριστικά μέτρα, όπως η τηλεργασία και η αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, ισχύουν μόνο στα νησιά Ιάβα και Μπαλί, όπως και σε κάποιες μικρές περιοχές στην υπόλοιπη χώρα. Μεγάλοι τομείς της οικονομίας που θεωρούνται κρίσιμης και ζωτικής σημασίας εξαιρούνται από κάποια ή και όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Την Τρίτη ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία που δείχνουν μείωση των μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες, αν και επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των διαγνωστικών τεστ.

«Αν η πτωτική τάση συνεχιστεί, τότε στις 26 Ιουλίου 2021 η κυβέρνηση θα άρει σταδιακά τους περιορισμούς», δήλωσε.

Το ημερήσιο ποσοστό θετικότητας στην Ινδονησία, το ποσοστό δηλαδή των ατόμων που βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό από όσους υποβάλλονται σε τεστ, έφτανε κατά μέσο όρο το 30% την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων μειωνόταν.

Γεμάτα νοσοκομεία

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην ανατολική επαρχία Παπούα της Ινδονησίας είναι σχεδόν γεμάτα από ασθενείς με covid-19, με τους υγειονομικούς να προετοιμάζονται για επιδείνωση της κατάστασης καθώς εξαπλώνεται το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

Σε κάποια νοσοκομεία της Παπούα, μιας από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ινδονησίας, το 100% των κλινών είναι κατειλημμένο, με κάποιους ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται σε σκηνές, δήλωσε ο δρ. Άαρον Ρουμάινουμ, επικεφαλής της υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Παπούα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο κυβερνήτης της Παπούα Λούκας Ενέμπε εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει την επαρχία, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο από αυτή, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19.

Η Ινδονησία των σχεδόν 270 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι στιγμής επισήμως 2,9 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού και 77.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, αν και υγειονομικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)