NEA

Εμβόλιο Pfizer κατά της Covid: Αποτελεσματικότερο το διάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ των δόσεων για την ανάπτυξη αντισωμάτων

Εμβόλιο Pfizer κατά της Covid: Αποτελεσματικότερο το διάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ των δόσεων για την ανάπτυξη αντισωμάτων

Η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της Covid επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να παράγει περισσότερα αντισώματα που καταπολεμούν τις μολύνσεις από τον ιό, σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση των διαστημάτων μεταξύ των δόσεων από την αρχική σύσταση των τριών εβδομάδων στηρίζεται πάνω στα συγκεκριμένα ερευνητικά συμπεράσματα.

 

Η απόσταση των οκτώ εβδομάδων μεταξύ των δόσεων προτείνεται ως καλύτερη για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης εμβολίου COVID-19, αν και οι δύο δόσεις εξακολουθούν να είναι προστατευτικές.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε, αρχικά, το μεσοδιάστημα των δόσεων σε 12 εβδομάδες στο τέλος του 2020. Όμως, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού άνοιξε για όλες τις ηλικιακές ομάδες -σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών έχει πλέον γίνει η πρώτη τους δόση- ενθαρρύνονται οι Βρετανοί να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από οκτώ εβδομάδες.

 

Η βρετανική μελέτη Pitch

Για τη μελέτη -που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση- υπήρξε πρόσφατα μία προδημοσίευση.

 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις ανοσολογικές αντιδράσεις 503 υπαλλήλων του NHS που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά διαστήματα στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, όταν η παραλλαγή Alpha του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, εξαπλώθηκε γρήγορα.

Τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους μετρήθηκαν ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

 

Τα ευρήματα δείχνουν:

«Στο μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων, τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Δέλτα ήταν ελάχιστα μετά από την πρώτη δόση και δε διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του διαστήματος πριν από τη δεύτερη δόση», διαπιστώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, της οποία ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

«Μετά από δύο δόσεις εμβολίου, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν δύο φορές υψηλότερα στο μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ τους σε σύγκριση με το μικρότερο».

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία έναντι του κορωνοϊού, αλλά και τα Τ κύτταρα φαίνονται να παίζουν επίσης ρόλο.

 

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι τα συνολικά επίπεδα των Τ κυττάρων ήταν 1,6 φορές χαμηλότερα στο μεγάλο κενό μεταξύ των δόσεων σε σύγκριση με το πρόγραμμα βραχείας δοσολογίας 3-4 εβδομάδων. Αλλά στη μεγαλύτερη χρονική απόσταση ένα υψηλότερο ποσοστό ήταν «βοηθητικά» Τ κύτταρα, τα οποία υποστηρίζουν τη μακροχρόνια ανοσολογική μνήμη.

 

Τα ευρήματα υποστηρίζουν την άποψη ότι ενώ απαιτείται μια δεύτερη δόση για πλήρη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, η καθυστέρηση αυτής της δόσης μπορεί να προσφέρει πιο ανθεκτική ανοσία, ακόμη και αν αυτό στοιχίζει στην προστασία βραχυπρόθεσμα. 

 

Η Δρ Rebecca Payne, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: "Η μελέτη μας παρέχει καθησυχαστικές ενδείξεις ότι και τα δύο προγράμματα δοσολογίας δημιουργούν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις έναντι του Sars-CoV-2 μετά από δύο δόσεις. 

 

Ο αρμόδιος υπουργός για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, Nadhim Zahawi, είπε: «Τα ευρήματα από αυτήν την τελευταία μελέτη Pitch είναι εξαιρετικά σημαντικά όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για τον κόσμο, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από την ανοσολογική απόκρισή μας στον κορωνοίό και τη σημασία της λήψης και των δύο δόσεων του εμβόλιο».