ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αντιδρούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Ηλείας στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία

Αντιδρούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αχαΐας και Ηλείας στη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σύσταση προς τους φαρμακοποιούς – μέλη τους να μη διενεργούν rapid tests στα φαρμακεία απευθύνουν με σχετικές ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων Αχαΐας και Ηλείας. 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας στην ανακοίνωσή του αφού σημειώνει ότι προβληματίστηκε σε σχέση με το καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά στην πραγματοποίηση RAPID TEST από φαρμακοποιούς και την «αλλοπρόσαλλη», όπως τη χαρακτηρίζει, στάση του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο ζήτημα αυτό, υποστηρίζει ότι «η Κυβέρνηση, έχοντας διαλύσει πλήρως το σύστημα Α’ βάθμιας Υγείας, προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της, δίνοντας υγειονομικές αρμοδιότητες σε ιδιώτες, που ούτε πρακτική γνώση και εξάσκηση έχουν στα συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά ούτε και αυτά αποτελούν πεδίο της επιστημονικής τους κατάρτισης» και ότι ο ΠΦΣ «έχει καταστεί πλήρως υποχείριο, της Κυβερνητικής αυτής ιδεοληψίας».

Θεωρεί δε ότι «οι οδηγίες που έστειλε ο ΠΦΣ ουσιαστικά κάνουν ανεφάρμοστη τη διενέργεια TEST από τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων και πρακτικά λειτουργούν μόνο προς όφελος ελάχιστων μεγάλων μονάδων φαρμακείων. Οποιοδήποτε μικρομεσαίο φαρμακείο επιχειρήσει να εφαρμόσει αυτά που αναγράφει ο ΠΦΣ κινδυνεύει, είτε να γελοιοποιηθεί, είτε να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και το περιβάλλον του φαρμακείου».

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Φ.Σ.Αχ. δηλώνει ότι «παραμένει σταθερά σύμφωνο με τη μοναδική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. που έχει εκδοθεί ως σήμερα: όχι στη διενέργεια RAPID TEST, είτε μέσα είτε έξω από το χώρο του φαρμακείου. Το ΔΣ του ΦΣΑχ τονίζει πως δεν υπάρχει νεότερη απόφαση από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., που να τροποποιεί την προηγούμενη ομόφωνη εναντίον της διενέργειας. Κατά συνέπεια βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια θεσμική εκτροπή». Καλεί δε τα μέλη του «να μη συμμορφωθούν στις νεότερες οδηγίες του ΠΦΣ και να μην πραγματοποιούν RAPID TEST, είτε μέσα, είτε έξω από το φαρμακείο».

Οι οδηγίες τους Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ορθή και ασφαλή διεξαγωγή των rapid tests ήταν στο επίκεντρο της ανακοίνωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας. Οι οδηγίες αυτές για τη διοίκηση του Συλλόγου σηματοδοτούν το πως βλέπει η κυβέρνηση το νέο φαρμακείο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

 «Μετά και το τελευταίο Νομοσχέδιο για την διενέργεια των Rapid Test από τα φαρμακεία έγινε πλέον φανερό από την μια μεριά ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να αναθέσει έργο στο «νέο» Φαρμακείο έργο που κανονικά είναι της ΠΦΥ την οποία έχει διαλύσει και από την άλλη ότι το ΔΣ του ΠΦΣ απλώς είναι διεκπεραιωτής αυτής της πολιτικής.

Έτσι μετά το είπα ξείπα του ΔΣ σήμερα είχαμε και αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κάνουμε τα Rapid Test στα Φαρμακεία μας

Αρκεί κάποιος να διαβάσει αυτές τις οδηγίες για να καταλάβει το μέλλον που επιφυλάσουν κάποιοι στο μικρομεσαίο Φαρμακείο».

Όπως σημειώνει ο ΦΣ Ηλείας οι οδηγίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων την μόνη λύση που έχει για να κάνει τα Rapid Test είναι θα στήσει αντίσκηνο στο πεζοδρόμιο.

Τα “άλλα” φαρμακεία που και το ΔΣ του ΠΦΣ παραδέχεται ότι είναι πολύ λίγα θα το κάνουν «πολιτισμένα» γιατί θα έχουν τις υποδομές και θα έχουν και τους χώρους γιατί απλούστατα είναι “σαν έτοιμα από καιρό”.

Σαν ΔΣ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε με την συντριπτική πλειοψηφία".

Καλούμε λοιπόν αυτήν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συλλόγου μας να μην ακολουθήσει σε καμία περίπτωση τις οδηγίες του ΔΣ του ΠΦΣ και να αφήσει το πεζοδρόμιο για τους πεζούς.

Επίσης καλούμε τις λίγους τους ελάχιστους συνάδελφους που ενδέχεται να έχουν την υποδομή να μην αρπάξουν την ευκαιρία να κανιβαλίσουν τους υπόλοιπους.

Καλό είναι να μην βιαστούμε να υιοθετήσουμε τα καλούδια της ελεύθερης αγοράς γιατί μόνο χαμένοι θα βγούμε.

Πάντα υπάρχει ένα ψάρι μεγαλύτερο από το μεγάλο…..».

Γενικότερα φαίνεται πως μετά το θέμα της δωρεάν διάθεσης των self tests, η διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία βρίσκεται στο επίκεντρο μίας νέας αντιπαράθεσης στους κόλπους των φαρμακοποιών, Η αντιπαράθεση αυτή ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες της κάθε πλευράς, εάν υπάρχουν, στηρίζεται σε μία επιχειρηματολογία που κρίνεται ως προς την ουσία της και έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που μπορεί το σημερινό ελληνικό φαρμακείο να παράσχει και στον αγώνα επιτέλους οι υπηρεσίες αυτές να αναγνωριστούν από την πολιτείας αλλά και στη συνέχεια να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης των φαρμακοποιών που της παρέχουν.

Ένα βασικό ζήτημα είναι το πως θα στηριχτεί το ελληνικό φαρμακείο για να μπορέσει να παρέχει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες σε μία χώρα που ποτέ δεν είχε αυτήν την προτεραιότητά στο σύστημα υγείας της. Η ουσία είναι ότι η διενέργεια self tests, rapid tests αλλά και οι εμβολιασμοί κατά της COVID 19 εδώ και κάποιους μήνες είναι μία νέα πραγματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Ήδη από τον Μάρτιο το DailyPharmaNews  (δες εδώ) είχε αναφερθεί σε πρακτικές άλλων χωρών. Το ότι βεβαίως υπάρχουν διαφορές –σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγάλες μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και της κατάστασης που υπάρχει για τα φαρμακεία και το όλο υγειονομικό σύστημα αυτών των χωρών, είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να βρεθεί μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο όλων εκείνων των εκπροσώπων των φαρμακοποιών που βρίσκονται σε θέση ευθύνης ακριβώς για να βρουν λύσεις για το ελληνικό φαρμακείο, να καταθέσουν προτάσεις πάνω σε δεδομένα και να γίνει, όπως συμβαίνει πάντα σε μία δημοκρατία η επιλογή των λύσεων που επιθυμεί η πλειοψηφία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συστηματική προσπάθεια για ενεργό συμμετοχή όλων των φαρμακοποιών μέσα από τους συλλόγους σε αυτή τη κουβέντα, χωρίς αποκλεισμούς.