NEA

Θετικές ενδείξεις από τις πρώιμες δοκιμές εισπνεόμενου εμβολίου κατά της Covid

Θετικές ενδείξεις από τις πρώιμες δοκιμές εισπνεόμενου εμβολίου κατά της Covid

Τα δεδομένα δοκιμών πρώιμου σταδίου, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, έδειξαν ότι το εισπνεόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 της CanSino Biologic ήταν σε θέση να διεγείρει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 σε δόση πολύ χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται με ενδομυϊκή χορήγηση. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η μελέτη της Φάσης Ι διεξήχθη στην Κίνα και αφορούσε 130 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες, με δύο εισπνεόμενες δόσεις του εμβολίου Ad5-nCoV που χορηγήθηκαν με διαφορά 28 ημερών.

Η δοκιμή διαπίστωσε ότι ένα σχήμα δύο δόσεων αερολυμένου Ad5-nCoV ήταν παρόμοιο με αυτό που επιτεύχθηκε με μία εφάπαξ, ενδομυϊκή δόση του ίδιου εμβολίου. Η χορήγηση της νέας έκδοσης ήταν ανώδυνη και το σχήμα καλά ανεκτό.

Το εμβόλιο βρέθηκε, επίσης, να διεγείρει τόσο εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και αποκρίσεις Τ κυττάρων - το τελευταίο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην αναγνώριση και τη θανάτωση μολυσμένων κυττάρων και στη διέγερση αντι-ιικών κυτοκινών - μετά από μία δόση.

Τα δεδομένα από τη μελέτη δείχνουν ότι ο εισπνεόμενος εμβολιασμός θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλότερη αναλογία εξουδετερωτικών αντισωμάτων προς τα συνολικά αντισώματα από τους ενδομυϊκούς εμβολιασμούς και ότι ένας συνδυασμός μιας ενδομυϊκής πρώτης δόσης ακολουθούμενης από μια εισπνεόμενη δεύτερη μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα συνολικά.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η μελέτη είναι μικρή, επομένως αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να δοκιμαστούν σε τρέχουσες δοκιμές Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ.

Το Ad5-nCoV έχει ήδη εγκριθεί στην Κίνα και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο ως εμβόλιο μίας δόσης που ονομάζεται Convidecia και αποδείχθηκε ότι είναι περίπου 66% προστατευτικό σε μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Η φαρμακευτική CanSino Biologic ξεκίνησε κλινικές δοκιμές με το εισπνεόμενο σκεύασμα τον Απρίλιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δόσεις που χρειάζονταν για το Ad5-nCoV ήταν 20% ή 40% αυτών που χρειάζονταν με την ενέσιμη έκδοση, πράγμα που σημαίνει ότι οι προμήθειες μπορούν να επαρκέσουν για μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων. Το εμβόλιο επίσης απαιτεί μόνο τυπικές θερμοκρασίες ψύξης.

Η ελπίδα είναι ότι τα εισπνεόμενα εμβόλια μπορεί επίσης να είναι πιο αποτελεσματικά στη διέγερση της ανοσίας του βλεννογόνου στους πνεύμονες, η οποία παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των αναπνευστικών παθογόνων και οι ερευνητές προτείνουν τα πρώιμα δεδομένα τους σχετικά με τα αντισώματα και τις κυτταρικές αποκρίσεις που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

 Το εμβόλιο θα παραδοθεί μέσω νεφελοποιητή και η CanSino εργάζεται επί του παρόντος στην ανάπτυξή του με το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου.