NEA

ΙΣΑ: Παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό

ΙΣΑ: Παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό

Τι λέει στο DailyPharmaNews ο Γ. Πατούλης για τους ανεμβολίαστους γιατρούς

 

Η αποτύπωση  των κρίσιμων απόψεων της ελληνικής κοινωνίας για την πανδημία και τον εμβολιασμό γίνεται για πρώτη φορά, σε αποκαλυπτική πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΙΣΑ, η εταιρία Alco. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco, Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, και του Α’ Αντιπροέδρου, Φ. Πατσουράκου.

  • Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια
  • Το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό.
  • Το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ, τόνισε:« Ο εμβολιασμός για τον SARS-COV-2 είναι μονόδρομος για να σωθούν ζωές και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ειδικότερα, από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό:

  • Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού.
  • Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί.
  • Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών.
  • Το συγκεκριμένο 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία.
  • Ένα μικρό μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί.
  • Ένας «σκληρός» πυρήνας, της τάξεως του 40% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.
  • Το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό.
  • Το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό.  Μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν, σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων. Πεποίθηση που συνδυάζεται με τη γενικότερη αντιεμβολιαστική στάση όσων την απαρτίζουν (6 στους 10) και το φόβο για τις παρενέργειες των εμβολίων (3 στους 10).

Ωστόσο το 15% θεωρεί το εμβόλιο αναποτελεσματικό.  Μάλιστα το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, όπως και το 76% των εμβολιασμένων. Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%).

Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά  για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%)και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Δύσκολο να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία

«Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επιτρέπει -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- την αποτύπωση των παραμέτρων που διαμορφώνουν τη στάση της κοινωνίας σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της COVID 19», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco Κώστας Παναγόπουλος, και διευκρίνισε:
«Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, με τα σημερινά δεδομένα,  ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχει συγκεκριμένο όριο. Ένα όριο που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συλλογική ανοσία. Είναι προφανές, ότι η μετακίνηση αυτού του ορίου προς τα πάνω, απαιτεί συνδυασμό κινήσεων από την Πολιτεία, για τις οποίες τα χρονικά περιθώρια  δείχνουν σχετικώς περιορισμένα». 

Πρόσκληση προς τους πολίτες για εμβολιασμό από το Γ. Πατούλη

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε τα εξής: «Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στο φονικό ιό.
Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Στο σημείο αυτό, το DailyPharmaNews έθεσε στον πρόεδρο του ΙΣΑ το ερώτημα σχετικά με την αντίδραση των υγειονομικών, οι οποίοι λένε «ναι στον εμβολιασμό» αλλά «όχι στην υποχρεωτικότητα» και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εάν επιβληθεί η διάταξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι απειλούμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

  • «Ετοιμάζετε κάποιες δράσεις διαλόγου και ενημέρωσης προς το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου με πειθώ να προσέλθουν να εμβολιαστούν;», ρώτησε το DailyPharmaNews

«Όπου μας δίνεται η δυνατότητα είτε μέσω των Μέσων Ενημέρωσης είτε μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τα μέλη μας ή μέσω της γενικότερης επικοινωνίας που έχουμε με τα μέλη του ΙΣΑ, θεωρούμε ότι έχει γίνει πλήρης επιστημονική ανάλυση της αναγκαιότητας και της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Αν κάποιος γιατρός έχει διαφορετικά αλλά εμπεριστατωμένα στοιχεία από έρευνες ή έχει διαφορετικές αποδείξεις, αν διαθέτει κάποια άλλα πρωτόκολλα τα οποία να αποδεικνύουν κάτι διαφορετικό από όσα ενημερώνουμε -όχι προσωπικά ‘πιστεύω’, εννοούμε συμπεράσματα ερευνών- υποχρεούται να τις προσκομίσει στον Ιατρικό Σύλλογο και στα άλλα επιστημονικά όργανα. Αν δεν έχει όμως, ανάλογα τεκμηριωμένα στοιχεία, θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει την ευθύνη που φέρει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όσον αφορά στο θέμα αυτό, θα είναι αυστηρός με τα μέλη του –με την έννοια της διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, θεωρώ, όμως, ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι παγκόσμιο».

 

Δείτε εδώ την έρευνα.