NEA

Θ. Ζαούτης: Σχέδιο αντιμετώπισης για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά ετοιμάζει το υπουργείο υγείας

Θ. Ζαούτης: Σχέδιο αντιμετώπισης για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά ετοιμάζει το υπουργείο υγείας

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σχέδιο αντιμετώπισης για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά ετοιμάζει το υπουργείο υγείας, δηλώνει στο DailyPharmaNews o Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης. Ο καθηγητής λέει ότι ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι στο 2%, αναφέρεται στη βούληση των ειδικών σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, ενώ εκτιμά ότι για τα παιδιά κάτω των 12 θα εγκριθούν εμβόλια τον φετινό χειμώνα.

Η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της Δευτέρας έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους και παράλληλα τα στοιχεία που έδωσε δείχνουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και πρόθεση μέχρι ώρας. Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία της πανδημίας με το άνοιγμα των σχολείων και πως θεωρείτε ότι θα κυλήσει ο Σεπτέμβρης;

Τη μεγαλύτερη επιδημιολογική εικόνα την έχουμε από την Αμερική αυτή τη στιγμή, λόγω μεγαλύτερου πληθυσμού. Βλέπουμε μία μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά, αλλά  και των νοσηλειών τους. Αυτό συμβαίνει βέβαια λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός που δεν είναι προστατευμένος αυτή τη στιγμή με εμβολιασμό, είναι τα παιδιά. Στην Ελλάδα ήδη βλέπουμε αύξηση στα κρούσματα και στις νοσηλείες παιδιών και μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση. Γνωρίζω πως ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος ετοιμάζει ένα σχέδιο αντιμετώπισης για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά, με κάποιες προβλέψεις για το πόσες παιδιατρικές κλίνες covid απλές  ή ΜΕΘ θα χρειαστούν στην επικράτεια, σε περίπτωση που δούμε μεγάλη αύξηση, αντίστοιχη με αυτή της Αμερικής ή άλλων χωρών. 

Για αύξηση τι τάξης μεγέθους μιλάτε;

Στην Αμερική αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι 6%. Γνωρίζουμε πως στην Αμερική το 1% των κρουσμάτων στα παιδιά θα χρειαστεί νοσηλεία. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός της θετικότητας είναι 2%. Όσον αφορά τους έφηβους σύμφωνα με στοιχεία του CDC γνωρίζουμε ότι το 1/3 χρειάζεται ΜΕΘ.

Άρα στην Ελλάδα ακόμη είμαστε σε καλά επίπεδα;

Ναι είμαστε ακόμη πολύ καλά. Κοιτάζοντας την επιδημιολογική εικόνα από Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο βλέπουμε όμως και εμείς μία τάση αύξησης στα παιδιά.

Το γεγονός ότι τα παιδιά του δημοτικού δεν εμβολιάζονται τι ρόλο θα παίξει σε αυτή την άνοδο και στη διασπορά;

Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η άνοδος και η διασπορά γιατί ο ιός βρίσκει πάντα τον δρόμο με τη μικρότερη αντίσταση. Και ο δρόμος αυτή τη στιγμή είναι ο ανεμβολίαστος πληθυσμός.

 Πότε βλέπετε να εμβολιάζονται και τα παιδιά κάτω των 12

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών στα παιδιά 6-11 ετών. Και θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά να εμβολιαστούν και αυτά τα παιδιά.  Αν το χρονοδιάγραμμα είναι αντίστοιχο με αυτά που ήδη έχουμε, οι μελέτες θα βγάλουν τα αποτελέσματα μέσα στο Φθινόπωρο Οκτώβριο, Νοέμβριο, και με τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποια έγκριση πριν το χειμώνα, δηλαδή  Δεκέμβρη 21-Ιανουάριο 22.

Η κυρία Κεραμέως είπε ότι δεν θα κλείνουν ολόκληρες τάξεις ή σχολεία και θα αυξηθούν πολύ τα τεστ.  Η κυρία Γκάγκα  από την άλλη έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα κλείνουν σχολεία. Η επιτροπή τι λέει;

Η αρχή της επιτροπής και όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αυτό γιατί βλέπουμε παγκοσμίως αρνητικές επιπτώσεις, με περιστατικά κατάθλιψης, άγχους, αύξηση παχυσαρκίας και άλλα προβλήματα που παρουσιάζουν τα παιδιά, όταν δεν πάνε σχολείο. Θα κάνουμε το παν να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά.

Σε δέκα παιδιά που νοσούν πόσα μπορεί να νοσήσουν βαριά; Και τι μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί ο ιός

Αυτό που ακούω από γονείς είναι ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά και δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν. Πρέπει να το δούμε όλοι σφαιρικά αυτό το θέμα. Δεν είναι μόνο αν θα νοσήσει ή όχι το παιδί. Υπάρχει το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο που μοιάζει με το καβασάκι, το οποίο παρουσιάζουν κάποια παιδιά που περνάνε τη νόσο ήπια, δεν το γνωρίζουν και μετά εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο. Όπως επίσης και  το σύνδρομο long covid που συμβαίνει στους ενήλικες επί το πλείστον, αλλά εμφανίζεται και στα παιδιά σε μικρότερο ποσοστό. Ο εμβολιασμός ακόμα και τώρα μπορεί να προλάβει τα χειρότερα. Μπορεί να έχουμε έναν, δύο δύσκολους μήνες μπροστά, ωστόσο ο υπόλοιπος χειμώνας μπορεί να κυλήσει ομαλά, αν πραγματικά ανεβάσουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων.