ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αυτονόητη για τον Απ. Βαλτά η συνέχιση του διαλόγου για τα προβλήματα των φαρμακοποιών από τη νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας

Αυτονόητη για τον Απ. Βαλτά η συνέχιση του διαλόγου για τα προβλήματα των φαρμακοποιών από τη νέα ηγεσία του Υπ. Υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Όταν περίπου στα τέλη Απριλίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς εκτιμούσε (δες εδώ) ότι οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να περιμένουν λίγο ακόμη για να δουν την επιβράβευση των κόπων, της πλάτης που είχαν ήδη βάλει –και συνέχισαν και στη συνέχεια να βάζουν- για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας και το πολύ σημαντικό για τη χώρα άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας το καλοκαίρι, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την προσέλκυση τουρισμού, πολλοί σίγουρα θα χαρακτήρισαν αυτή την εκτίμηση αρκετά αισιόδοξη.

Από την άλλη ωστόσο, έστω κι εάν στην πράξη ο κ. Βαλτάς δεν δικαιώθηκε στην εκτίμησή του-στην Ελλάδα και με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος αυτό θα ήταν θαύμα-ο διάλογος ξεκίνησε και φαίνεται ότι υπήρχε ένα καλό κλίμα σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα ωράριο λειτουργίας, το rebate, τα ΜΥΣΥΦΑ αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας του φαρμακείου.

Το μεγάλο «όπλο» για τον κλάδο σε αυτόν τον διάλογο με την πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά είναι ότι με τον τρόπο τους οι φαρμακοποιοί έχουν πετύχει να δείξουν ότι αποτελούν έναν πολύ αξιόπιστο συνομιλητή.

Το θέμα ωστόσο είναι-και τέθηκε από το DailyPharmaNews στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου-πόσο η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας μπορεί να επηρεάσει την πορεία του διαλόγου που άνοιξε τους προηγούμενους μήνες.

Ο κ. Βαλτάς ήταν αισιόδοξος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. «Αλίμονο για την κυβέρνηση να θεωρείται ότι η αλλαγή στην ηγεσία ενός υπουργείου μπορεί να σημαίνει την μη επίλυση προβλημάτων που έχουν ήδη δρομολογηθεί προς επίλυση από την προηγούμενη περίοδο. Επομένως εννοείται για εμάς, ότι τα θέματα που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι προς συζήτηση με τον νέο υπουργό».

Από εκεί και πέρα βεβαίως ο κ. Βαλτάς είχε μία πρώτη ανεπίσημη επαφή με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, από την οποία αποκόμισε την εικόνα ότι υπάρχει διάθεση για την επίλυση των θεμάτων του κλάδου, ωστόσο αναμένει μία επίσημη συνάντηση μαζί του μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ώστε να μπορεί να πει κάτι περισσότερο, μία συνάντηση που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη ενόψει της έναρξης του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο οποίος πέρσι, για πρώτη φορά και παρά την COVID-19, λειτούργησε άψογα, ακριβώς επειδή υπήρξε μία πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με πρωταγωνιστές τους φαρμακοποιούς.

Φαίνεται μάλιστα, ότι όλα αυτά που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες με τη θεσμοθέτηση αμοιβής, τόσο για τη διενέργεια self tests όσο και για την ενημέρωση από τους φαρμακοποιούς και το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19, έχει ανοίξει μία κουβέντα για τη θεσμοθέτηση αμοιβής στους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια εμβολιασμών.

Ωστόσο οι φαρμακοποιοί ακόμη περιμένουν να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται να λάβουν για την δωρεάν διάθεση των self tests το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, της δωρεάν διάθεσης των self tests, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι: «γνωρίζω αυτή τη στιγμή πως μέσα στον Αύγουστο καθυστέρησε, παρόλο που έχει ψηφιστεί ο νόμος, η σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) έχει υπογραφεί από τους περισσότερους υπουργούς, απαιτεί την υπογραφή δύο ή τριών υπουργών και βρίσκεται στη διαδικασία αυτών των υπογραφών για να πάρει ΦΕΚ».

Για τα ραντεβού για εμβολιασμό ανέφερε ότι «για τα 9 ευρώ (είναι 9+1 ευρώ) υπάρχει θέμα γραφειοκρατίας στο υπουργείο. Θα πρέπει πρώτα να βγει νόμος –που θα βγει νόμος, αλίμονο εάν ένας υπουργός εξαγγέλλει κάτι έτσι και μέχρι τώρα δεν μας έχει δείξει κανείς το αντίθετο- να βγει ΚΥΑ και μετά θα υπάρξει εφαρμογή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η αποζημίωση αυτών των ραντεβού έρχεται όταν γίνει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου. Δεν είναι απλώς “κλείνω ραντεβού”. Mην ξεχνάμε επίσης ότι πήρε δύο μήνες για να μπορέσει η κυβέρνηση το νόμο να τον κάνει ΚΥΑ για την αποζημίωση των φαρμακοποιών για τα self tests. Πιστεύω ότι με το θέμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς τα πράγματα θα τρέξουν πιο γρήγορα. Εμείς το έχουμε βάλει, έχουμε ζητήσει ΚΥΑ. Υπάρχουν κι άλλες ΚΥΑ που πρέπει να τρέξουν για τα φαρμακεία, επομένως πρέπει να περιμένουμε. Υπάρχει μία καθυστέρηση».