ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εγκαινιάζονται επίσημα οι νέες εγκαταστάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου

Εγκαινιάζονται επίσημα οι νέες εγκαταστάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου

Τάσος Τερζής: Αυτή η γενιά και οι επόμενες αποκτούν εγκαταστάσεις αντάξιες του κύρους ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου στο 4ο χιλιόμετρο Αλεξανδρούπολης - Απαλού θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου ‘Έβρου και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Έβρου κ. Τάσο Τερζή να μιλά στο DailyPharmaNews και να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέλους ο Σύλλογος έχει το «σπίτι» του με τις προδιαγραφές εκείνες που του λύνουν τα χέρια για να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα με τον τρόπο που οι φαρμακοποιοί του Έβρου ονειρεύονται.

 

Μεγάλος χώρος

Το μεγάλο πλεονέκτημα των νέων εγκαταστάσεων είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο χώρο περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων τον οποίο ο ΦΣΕ νοίκιασε με μακροχρόνια μίσθωση και ο οποίος αναδιαμορφώθηκε εξαρχής για να καλύπτει τις ανάγκες του Συλλόγου.

«Είναι ένας αρκετά μεγάλος χώρος ο οποίος περιλαμβάνει ένα γραφείο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Διανεμητικού Λογαριασμού, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για συμβούλια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις, έναν χώρο που ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί αλλά έχει σχεδιαστεί να διαμορφωθεί ως εργαστήριο φαρμακευτικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς, βοηθητικούς χώρους, κουζίνα, τουαλέτες κτλ. και ένα φουαγιέ, όπου έχουμε προβλέψει έναν χώρο, όπου θα εκθέτουμε παλιά αντικείμενα φαρμακείου, ένα μικρό φαρμακευτικό μουσείο δηλαδή όπου μάλιστα με αφορμή τα εγκαίνια θα φιλοξενηθούν και εκθέματα από το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μαζί με αντικείμενα που έχει στη διάθεσή του και θα εκθέσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου. Ο χώρος είχε ήδη ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο –λειτουργεί από τις αρχές του 2020- ωστόσο λόγω της πανδημίας δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε τα επίσημα εγκαίνιά του. Προλάβαμε να κάνουμε κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών και ορισμένες ακόμη εκδηλώσεις ωστόσο μετά ήρθε ο κορωνοϊός και σταματήσαμε. Βεβαίως τα γραφεία λειτουργούν κανονικά απλά δεν χρησιμοποιούμε την αίθουσα εκδηλώσεων για προληπτικούς λόγους και ό,τι θέλουμε να κάνουμε το κάνουμε διαδικτυακά. Ελπίζουμε όμως ότι μόλις τελειώσουν όλα αυτά θα την αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Ένα μεγάλο άλμα

Έχει μεγάλη σημασία όμως για να καταλάβει ουσιαστικά κάποιος το τι σημαίνουν τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου να πάει πίσω στο χρόνο. «Όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΕ, πριν 11 χρόνια περίπου, αναφέρει ο κ. Τερζής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν είχε κανέναν χώρο. Ως γραφείο του Συλλόγου χρησιμοποιούταν το φαρμακείο του εκάστοτε προέδρου του. Εκεί ήταν η διεύθυνση του Συλλόγου, εκεί πήγαινε η αλληλογραφία και οτιδήποτε άλλο αφορούσε το Σύλλογο. Από τις πρώτες αλλαγές που κάναμε τότε ήταν να δημιουργηθεί ο διανεμητικός λογαριασμός και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και το κοινωνικό φαρμακείο που τότε ήταν ανάγκη λόγω των μνημονίων σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο Δήμος μας παραχώρησε για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου ένα μικρό χώρο και δίπλα ένα παρόμοιο όπου στεγάστηκαν τα γραφεία μας. Ήταν ένα δωμάτιο, όχι κάτι παραπάνω, δύο γραφεία, ως εκεί. Με τον καιρό το Κοινωνικό Φαρμακείο ατόνησε και κάποια στιγμή έκλεισε και εμείς δεν θέλαμε να είμαστε σ’ έναν χώρο που έτσι κι αλλιώς ήταν εντελώς ακατάλληλος για τις ανάγκες μας, οπότε μπήκαμε στη διαδικασία αναζήτησης νέου χώρου για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας. Μετά από αρκετό ψάξιμο καθώς θέλαμε έναν χώρο σχετικά μεγάλο με μία μεγάλη αίθουσα που να χωρά 60-70 άτομα για τις εκδηλώσεις μας αλλά και έναν χώρο που να μην είναι πολύ ακριβός. Αν και είχαμε την επιλογή να κάνουμε είτε αγορά είτε διαμόρφωση ενός χώρου, επιλέξαμε να νοικιάσουμε το χώρο με ένα χαμηλό ενοίκιο και να κάνουμε διαμόρφωσή του. Έγινε ένας ανοιχτός διαγωνισμός, τον κέρδισε ένας αρχιτέκτονας από τη Θεσσαλονίκη και ο χώρος διαμορφώθηκε και έχει γίνει πάρα πολύ όμορφος σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Η πρώτη εκδήλωση που έγινε εκεί ήταν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ για το Σύλλογο, στο τέλος του 2019 αν και δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως η διαμόρφωση του χώρου. Από εκεί και πέρα έγιναν κάποια δικά μας εκπαιδευτικά σεμινάρια, παραχωρήσαμε το χώρο στον τοπικό Σύλλογο Καρκινοπαθών για κάποια δικά τους σεμινάρια και κάποια στιγμή, μετά τον Μάρτιο του 2020 μας κλείσανε, σταματήσαμε προφανώς να τον χρησιμοποιούμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τον χρησιμοποιούμε όμως έκτοτε μόνιμα για Διοικητικά Συμβούλια, όποτε τα κάναμε δια ζώσης και ως Γραφεία του Διανεμητικού Λογαριασμού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου».

 

Περιπέτεια λόγω COVID 19 τα επίσημα εγκαίνια

Τα εγκαίνια λοιπόν για τον κ. Τερζή σηματοδοτούν την «προσπάθεια να γίνει γνωστή η λειτουργία των νέων γραφείων και στην τοπική κοινωνία, όπου δεν είναι. Θέλαμε να τα κάνουμε πιο νωρίς. Σκοπός μας ήταν να τα κάνουμε πέρσι το καλοκαίρι, ήταν όμως αβέβαιη η κατάσταση, μία μας ανοίγανε, μία μας κλείνανε και κάποια στιγμή, τον Αύγουστο απαγορεύτηκαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οπότε το εγκαταλείψαμε ως ιδέα και είπαμε να προλάβουμε τώρα, φέτος το καλοκαίρι, να κάνουμε μία ωραία εκδήλωση, να έρθουν οι συνάδελφοι αλλά και οι αρχές και οι φορείς του τόπου προκειμένου να γίνει ένας αγιασμός –θα μας ευλογήσει ο Μητροπολίτης- και να μπορέσουμε έτσι να σηματοδοτήσουμε και μία επίσημη έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεών μας. Θεωρώ ότι δύσκολα θα χρησιμοποιηθεί το χειμώνα για τον σκοπό που δημιουργήθηκε αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό. Να συμπληρώσω επίσης ότι το χώρο αυτό έτσι κι αλλιώς εμείς σκοπεύαμε να τον διαθέτουμε σε όποιον θέλει να τον χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του και μιλώ για την αίθουσα εκδηλώσεων η οποία είναι αρκετά ευρύχωρη και έχει όλα τα σύγχρονα μέσα που απαιτούνται».

 

Σημαντικά κέρδη

Είναι απαραίτητο ένας Φαρμακευτικός Σύλλογος να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του, όπως λέει ο κ. Τερζής. «Καταρχήν έχεις ένα χώρο αναφοράς. Εμείς μέχρι τώρα για οτιδήποτε θέλαμε να κάνουμε –ένα διοικητικό συμβούλιο που κάνουμε συχνά ή κάποια εκπαιδευτική εκδήλωση ή κάτι άλλο χρησιμοποιούσαμε αίθουσες ξενοδοχείων. Αυτό βέβαια είχε και κόστος σημαντικό αλλά ταυτόχρονα αισθανόσουν ότι είσαι πάντα ένας φιλοξενούμενος σ’ έναν χώρο που δεν μπορούσες ανά πάσα στιγμή, όποια ώρα της ημέρας αποφασίσεις, να πας εκεί να καθίσεις όσο θέλεις κτλ. Δεν ήταν ένας χώρος όπως το θέλαμε, πηγαίναμε σε μία αίθουσα που μας έδιναν με τις προδιαγραφές που είχε και που δεν κάλυπταν απαραίτητα τις δικές μας ανάγκες. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μας εκδηλώσεις οι οποίες πριν ξεκινήσει η πανδημία είχαν ενταθεί αρκετά, καταλαβαίνετε ότι πλέον μας δημιουργούσε και πρόβλημα κόστους. Θεωρούσαμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να είναι δικός μας και να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όπως και όποτε θέλουμε. Μάλιστα είχαμε και επιπλέον σκέψεις για τη χρήση των χώρων αυτών που εγκαινιάζουμε αλλά μας πρόλαβε η πανδημία και έχουμε μείνει ακόμη στα σχέδια. Θα γίνουν όμως με το καλό όταν τελειώσουν όλα αυτά και επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα. Πάντως η ενοικίαση είναι για πολλά χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι και αυτή η γενιά και οι επόμενες θα έχουν ένα χώρο αντάξιο του κύρους και της εμβέλειας ενός φαρμακευτικού συλλόγου».