NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • «Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα. Το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά», δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Εάν δεν προσέξουμε, οι προβλέψεις λένε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ίδιος με τον περσινό. Ο κ. Παυλάκης συνέστησε να προετοιμαστούν καλά τα σχολεία για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και να είναι ασφαλή.
  • «Ναι» σε χορήγηση της τρίτης δόσης για όλους πριν μας προλάβουν τα γεγονότα, τόνισε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσακρής, οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από τον ιό μετά την τρίτη δόση, είναι 10 φορές λιγότερες σε σχέση με αυτόν που έχει εμβολίαστεί με δύο δόσεις.
  • Στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα σχολεία τον εντοπισμό κρούσματος σε μαθητές καθώς και στην ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά, εστίασε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως αποκάλυψε η υπουργός, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν, τα τμήματα στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα αν χρειαστεί και δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο του σχολείου. Επιπλέον, η κα Κεραμέως έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ υπογράμμισε ότι αν είχε η ίδια παιδιά σε ηλικία που πήγαιναν σχολείο θα τα εμβολίαζε άμεσα: «Απευθύνομαι σε κάθε γονέα.Αν είχα παιδιά στην ηλικία αυτή θα έτρεχα να τα εμβολιάσω. Ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα. Πρέπει να τα προστατέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε σε σχέση με τα σχολεία ότι προοδευτικά τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.
  • Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους. Αυτή είναι η βασική μας αντίρρηση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους μεγάλους και ισχυρούς». Ειδικότερα για τα μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις της ΔΕΗ στο ρεύμα, τόνισε ότι κανείς στην Ελλάδα δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι πρόκειται να γίνει.