NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

  • Την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. «Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», είπε.
  • Τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα», είπε.
  • «Μην αγοράζετε το iPhone 13. Το ανέπτυξαν σε μόλις ένα χρόνο». Με αυτή του την ανάρτηση, ο  καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος τρολάρει όσους αμφισβητούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με το επιχείρημα ότι αναπτύχθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αναδημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook μία ανάρτηση χρήστη των social media, η οποία αναφέρει: «Μην αγοράζετε το iPhone 13. Το ανέπτυξαν σε μόλις ένα χρόνο. Το πρώτο iPhone χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια να φτιαχτεί, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα iPhone που αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα;».
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc Στεφάν Μπανσέλ πιστεύει ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα μπορεί να τελειώσει σε έναν χρόνο, καθώς η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. «Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται», δήλωσε.
  • Ο πνευμονολόγος επιμελητής στο «Σωτηρία» Γιώργος Χειλάς με μία ανάρτησή του στα social media σχολιάζει με σκωπτικό τρόπο όσα βίωσε τους 19 τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας, δίπλα στους ασθενείς με κορωνοϊό. «Σε εμάς έτυχε να νοσηλεύουμε ανθρώπους που τελικά τους έσωσαν οι προσευχές, τα «μάγια», τα «μαντζούνια» όλων των άλλων κι όχι τα δικά μας συμβατικά ιατρικά όπλα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χείλας.
  • Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», δήλωσε ότι «Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ.. Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται. Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα».