ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θέμα αναγνώρισης για την «πλάτη» που έχουν βάλει οι φαρμακαποθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Θέμα αναγνώρισης για την «πλάτη» που έχουν βάλει οι φαρμακαποθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Απ. Βαλτάς: Θεωρείται ελάχιστη η αποζημίωση των 0.05 ευρώ για κάθε τεμάχιο self tests που έχουν διακινήσει ή διακινούν οι φαρμακαποθήκες

 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πληρωμή των self tests που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης πέρα από τα φαρμακεία κάνει αναφορά και στις φαρμακαποθήκες.

Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για τις φαρμακαποθήκες που συμμετέχουν στη διακίνηση των μέσων αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 προς τα φαρμακεία από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου της δωρεάν διάθεσης αυτών την 8η/4/2021 και για όσο διαρκεί, δεν απαιτείται η ύπαρξη συμβατικής σχέσης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και λαμβάνουν ως αμοιβή το ποσό των 0,05 ευρώ για κάθε τεμάχιο που έχουν διακινήσει ή διακινούν».

Η αμοιβή των 0.05 ευρώ που ορίστηκε φαίνεται ωστόσο ότι βρίσκεται πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών που υπάρχουν, όχι μόνο για την προσφορά των φαρμακαποθηκών στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για τη γενικότερη πλάτη που έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μία αίσθηση αυτού του κλίματος δυσαρέσκειας αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια του ΛΔ’  Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος ευχαριστώντας την ΟΣΦΕ και τον πρόεδρό της κ. Σταύρο Μπελώνη για το τιμητικό βραβείο που του έδωσε για την προσφορά του στο χώρο του συνεταιρίζεσθαι των φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια της 42χρονης ενασχόλησής του με αυτόν.

Ο κ. Γαλανόπουλος, ο οποίος όπως είπε, σύντομα θα βγει στη σύνταξη, μεταξύ των άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα των υπηρεσιών που αυτό το διάστημα φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ουσιαστικά διαφώνησε με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή τίθεται αυτό το θέμα, με την έννοια ότι όλα πέφτουν στο τραπέζι όχι σε μία λογική αναγκαιότητας για το σύστημα υγείας αλλά ενός περιστασιακού «δούναι και λαβείν»:

«Τολμήσαμε από την δεκαετία του 1990 να μιλήσουμε σαν Συνεταιρισμοί για τις υπηρεσίες. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να προσυπογράψω πλήρως και ξέρω ότι βαθιά μέσα στο μυαλό του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου (Φαρμακευτικού Συλλόγου) το λέει και το εννοεί αλλά αυτά πρέπει να τα δούμε πέρα από εκείνη τη γραμμή της επιβολής Ξανθού (σ.σ. πρώην Υπουργού Υγείας επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ), “πρωτοβάθμια υγεία τα φαρμακεία”, νομοθετημένα, κατοχυρωμένα και αναγνωρισμένα. Ενστάσεις του τύπου “A, δεν μου φτάνει η χορηγία, α, βάλανε πλάτη, ας το κρατήσουν είτε αφορά τα ΦΥΚ (σ.σ. Φάρμακα Υψηλού Κόστους) είτε αφορά τη διανομή των εμβολίων COVID που κάνουμε τέσσερις από τους πέντε διανέμοντες τα εμβόλια σε όλη τη χώρα (σ.σ. προφανώς ήθελε να συμπληρώσει ότι δεν έχουν νόημα). Είμαστε συνεταιρισμοί, μπήκαμε να βάλουμε πλάτη. Η σύμβαση που υπογράψαμε έλεγε για έξι μήνες. Στις 30 Ιουλίου τελείωσε. Μας ζητήθηκε να την παρατείνουμε. Υπογράψαμε ζητώντας μας τα κοστολόγια. Τελειώνει ο Σεπτέμβρης της τρίμηνης παράτασης, κοστολόγια ακόμη δεν υπάρχουν. Δεν έχω κανέναν πρόβλημα να σας πω ότι μονάχα η δική μας μονάδα, ως ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στα Γιάννινα που κάνει τη διανομή για όλη την Ελλάδα, το κόστος της υπερβαίνει στο εξάμηνο τα 120.000 ευρώ. Το κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ μία κυβέρνηση που πάει συνεχώς πίσω, που συνεχώς αναβάλλει και δεν μου αναγνωρίζει νομοθετικά το ρόλο των φαρμακείων και των αποθηκών του στο νέο παιχνίδι δημόσιας υγείας, πόσο μάλλον όταν είναι κλειδωμένη η δημόσια δαπάνη».

Από την πλευρά των φαρμακοποιών της κοινότητας ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, προφανώς παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του κ. Γαλανόπουλου, ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στο ότι η Πολιτεία μαζί με τους φαρμακοποιούς δεν έχει αναγνωρίσει ούτε το ρόλο των φαρμακαποθηκών στην πανδημία.       

«Ξέρετε πολύ καλά ότι ο ρόλος που παίξατε εσείς στα self tests και στη διανομή των εμβολίων στα κέντρα εμβολιασμού δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από την πολιτεία και αυτό με λυπεί». Για τον κ. Βαλτά η πολιτεία θα πρέπει να το καταλάβει ότι εάν δεν ήταν οι συνεταιρισμοί και οι υπόλοιπες φαρμακαποθήκες να “βάλουν πλάτη” δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα αναρωτήθηκε «γιατί εάν μου πει ότι σας αποζημιώνει με 0,05 ευρώ θα πω “είναι αποζημίωση αυτή;” Για να δώσει ο ίδιος την απάντηση ότι «τίποτα δεν είναι».

Η θέση του είναι τόσο οι φαρμακαποθήκες όσο και τα φαρμακεία που έβαλαν πλάτη σε όλη αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να ανταμειφθούν γι’ αυτά που προσέφεραν και προσφέρουν και αυτό θα πρέπει να γίνει «είτε με την επίλυση θεσμικών προβλημάτων είτε με να έρθουν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία και το τονίζω, όπως έχει γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».