NEA

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Πυκνώνουν τα σύννεφα της πανδημίας πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού δείχνουν να παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα κάτω του 50%, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία βαίνει κλιμακούμενη το τελευταίο δεκαήμερο και η πληρότητα στις ΜΕΘ, σύμφωνα τουλάχιστον με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αγγίζει το 100%. Κάτι που σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους θα ωθήσει τους αρμόδιους να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες εντατικής αν και όπου χρειαστεί. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 224 στην Αττική, 195  στη Θεσσαλονίκη, και 80 στη Λάρισα. Κατεγράφησαν 31  θάνατοι, ενώ οι δια σωληνωμένοι ανέρχονται στους 332, εκ των οποίων οι 298 ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα  της βόρειας Ελλάδας προκαλούν και τα ευρήματα από τα λήμματα, καθώς το ιικό φορτίο αυξήθηκε 41% την τελευταία εβδομάδα. Επίσης κάτι που προβληματίζει ιδιαιτέρως κυβέρνηση και επιστήμονες, είναι οι παρελάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Αν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι  υπάρχουν σκέψεις να μην γίνει η παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινήσεις, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ ότι η παρέλαση θα γίνει «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας». Οι ανακοινώσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Όχι των επιστημόνων στις παρελάσεις

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους, αλλά και την αγωνία τους σχετικά  με την διεξαγωγή των παρελάσεων: «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν είμαστε όπως πέρυσι. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα περσινά λάθη, παρελάσεις, τελετές… Αν γίνει παρέλαση, σημαίνει πως δεν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας», δήλωσε στο OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης. Δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων. προέχει να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έχει δηλώσει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις ιδίως στη Θεσσαλονίκη, έχει αφήσει σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αχιλλέας Γκίκας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του  καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος εκτιμά πως «με τις παρελάσεις μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα».

Συμβιώνουμε με τον ιό χωρίς να κινδυνεύουμε από περιοριστικά μέτρα

Εν τω μεταξύ με ανάρτηση του στο Facebook  ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρει  ότι ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια μειώθηκε από 3,5-4% σε 0,93%χάρη στο εμβόλιο και την αυξημένη επιτήρηση. Λόγω των πολλών τεστ έχουμε περάσει πλέον σε μια φάση σημαντικής εξομάλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας αφενός στον γενικό πληθυσμό που έχει εμβολιαστεί και αφετέρου στη λειτουργία της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, τονίζει ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες να πείσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας -και ειδικά τους πιο ευάλωτους- να εμβολιαστούν και συμβιώνουμε με τον ιό χωρίς να κινδυνεύουμε πλέον από περιοριστικά μέτρα που οδηγούν σε παράλυση σημαντικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Έτσι θα συνεχίσουμε». Όπως λένε και οι επιστήμονες μένει να δειχθούν  και στην πράξη τα γραφόμενα του κυρίου Σκέρτσου.  Η επιστροφή των φοιτητών πάντως από σήμερα στα αμφιθέατρα δεν ανησυχεί προς ώρας τους ειδικούς, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης τόσο στους φοιτητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό είναι υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι από  το πρωί της Παρασκευής έχουν μπει στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη και βρίσκονται  σε καθεστώς μίνι lockdown, η Θεσσαλονίκη, η  Λάρισα,  η  Χαλκιδική και  το  Κιλκίς,  ενώ σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, έχει παραταθεί η ισχύς των ειδικών μέτρων. Οι περιορισμοί στις 11 περιφέρειες ισχύουν μέχρι την  Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και στα μέσα της εβδομάδας οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα δεδομένα,  για να αποφασίσουν αν  θα χρειαστεί περαιτέρω επιβολή μέτρων χρονική ή άλλου είδους.