NEA

Ν. Καπραβέλος στο DailyPharmaNews: Κραυγή αγωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη Β. Ελλάδα

Ν. Καπραβέλος στο DailyPharmaNews: Κραυγή αγωνίας για την εξέλιξη της πανδημίας στη Β. Ελλάδα

Λάθος τα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην παρούσα φάση  

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών που ακούγονται και ανακοινώνονται και μεταξύ αυτών που συμβαίνουν. Η πανδημία αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα δεν ελέγχεται. Βρίσκεται σε έξαρση. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε το αποτύπωμα της επιστροφής των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές και της κινητικότητας στη ΔΕΘ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων, που έχουμε στις δικές μας περιοχές, δίνουν αυτή τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Η διαπίστωση ανήκει στον διευθυντή της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», κ. Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος εκφράζει στο DailyPharmaNews την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας και ταυτόχρονα την αντίθεση του στα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο. «Στο Παπανικολάου οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid είναι 60, εκ των οποίων οι 10 σε κρίσιμη κατάσταση, υποψήφιοι δηλαδή για διασωλήνωση. Ενώ στις 3 ΜΕΘ του Νοσοκομείου ( η τρίτη είναι κινητή) συνολικής δυναμικότητας 39 κλινών, οι 22 που είναι για covid είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες 17 που είναι για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτές κατειλημμένες». Χθες στις 9 το βράδυ στη γενική εφημερία του νοσοκομείου δεν υπήρχε ούτε ένα κρεβάτι ελεύθερο αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι στην παρούσα φάση δημιουργείται λάθος εντύπωση ότι ελέγχεται η πανδημία, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στους εμβολιασμένους.

 

Οι 40 από τους 340 διασωληνωμένους είναι πλήρως εμβολιασμένοι

 

Και είναι λάθος μήνυμα, όπως εξηγεί, για δύο λόγους: «1. Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι, γιατί αυτοί έρχονται σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο, άρα αυτοί θα πρέπει με κάθε τρόπο να περιοριστούν. Και ο τρόπος αυτός είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες. Να μην μπορούν να μπουν σε γυμναστήρια, εκκλησίες, ΜΜΜ, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος υγείας . 2. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εμβολιασμένοι είναι ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς, γιατί δυστυχώς μολύνονται και αυτοί. Οι 40 από τους 340 διασωληνωμένους που έχουμε αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ναι μεν όλοι άνω των 60, αλλά όχι όλοι με υποκείμενα νοσήματα. Στην έξαρση της πανδημίας δεν έπρεπε να δοθούν αυτές οι ελευθερίες», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο και να υπάρξει αυστηρότερη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αποφυγή συγκεντρώσεων, και ακόμη μεγαλύτερη στόχευση στις κόκκινες περιοχές.

 

Απειλούμαστε από την πανδημία των ανεμβολίαστων για 4η φορά

 

«Ακόμη δεν μπήκε χειμώνας στην Βόρειο Ελλάδα. Είμαστε στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, στην οποία οι δραστηριότητες και οι συγκεντρώσεις θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Η κινητικότητα αυτή θα δώσει επιδημιολογική επιβάρυνση και μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Πολύ φοβάμαι ότι το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Είναι πολύ βαρύ να ακούω από τώρα που είναι πολύ νωρίς, πολιτικούς να λένε ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα και την ήδη υφιστάμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Εκτιμώ ότι θα δοθούν και άλλες κλίνες ΜΕΘ, και η αλήθεια είναι ότι κανένα Γενικό Νοσοκομείο του ΕΣΥ δεν αντέχει πλέον να μετατραπεί σε μονοθεματικό, λόγω της πανδημίας των ανεμβολίαστων, από την οποία απειλούμεθα για 4η φορά». Και ο λόγος όπως λέει ο Διευθυντής της Β΄ Μεθ του «Παπανικολάου» είναι ότι «έχει σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο η εκπαίδευση ειδικευόμενων και ειδικά χειρουργικών ειδικοτήτων, γιατί επιστρατεύθηκαν για την υπηρεσία σε ασθενείς με covid, άσχετα από την ειδικότητα τους». Τριάντα θάνατοι την ημέρα δεν σημαίνει έλεγχος της πανδημίας. Η πανδημία είναι υπαρκτή. Δεν τελείωσε, καταλήγει ο κ. Καπραβέλος.