NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

-Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια. Στο ερώτημα εάν οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών, απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα μέτρα αυτά οι ανεμβολίαστοι θα προστατευθούν.

-H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι: «Μακάρι αυτές οι αλλαγές και αυτή η νοοτροπία να πάει καλά. Μετά τις πρώτες 20 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα. Εμείς τρέμουμε για το σύστημα υγείας. Αν γίνει αύξηση κρουσμάτων, το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει, και ακόμα είναι νωρίς, σκεφτείτε τι έχει να γίνει το χειμώνα». «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική. Ακόμα είμαστε χαμηλά στους εμβολιασμούς. Και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέξουν. Θα τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και εκεί που θα πάμε, όταν υπάρχει πολύς κόσμος, ας φοράμε τη μάσκα μας. Ο καθένας μας πλέον ξέρει πότε και που να βάλει μάσκα», πρόσθεσε.

-Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το φάρμακο κατά του κορονοϊού, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος γιατί είμαι Έλληνας, αλλά και γιατί πιστεύω στη δύναμη της επιστήμης τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά. Αναφερόμενος στην ετοιμασία ενός νέου αντιικού φαρμάκου είπε ότι εργάζονται σε ένα φάρμακο από το στόμα και η διαφορά σε σχέση με τα ενέσιμα είναι ότι μπορεί να δίνεται στο σπίτι.

-Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων για τους εμβολιασμένους ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι η πιθανότητα να νοσήσει κανείς με την αύξηση των επαφών αυξάνεται κατά 13% για τους εμβολιασμένους, αλλά αυτό ταυτόχρονα λειτουργεί και ως κίνητρο για να εμβολιαστούν κι άλλοι πολίτες. «Αυτό που έχω να προτείνω είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ από τις 400.000 στις 600.000»

-Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε ερώτηση για το εάν η παρέλαση της 28η Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά απάντησε: «Εδώ κάναμε παρέλαση τη 25η Μαρτίου, δυο μέρες μετά την επιστράτευση των γιατρών. Η παρέλαση είναι για όλο τον κόσμο, είναι εκδήλωση ανοιχτού χώρου».