ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διαδικτυακή εκδήλωση ΠΟΥ και ΠΕΦ με θέμα: Επικοινωνία με ασθενείς σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19

Διαδικτυακή εκδήλωση ΠΟΥ και ΠΕΦ με θέμα: Επικοινωνία με ασθενείς σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Mία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκδήλωση πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών στο πλαίσιο ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα «Επικοινωνία με ασθενείς σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19».  

Στόχος του είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και στρατηγικών για τους επαγγελματίες υγείας, για την προτροπή πρόσληψης εμβολίου των πολιτών κατά του ιού COVID-19. Οι επαγγελματίες που έχουν άμεση επαφή με ασθενείς και πολίτες, καθώς και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις δεξιότητες τους σε συνεργάτες του τομέα,  καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής.

Για το πρόγραμμα μίλησε στο DailyPharmaNews η κ. Σοφία Tράντζα, πρόεδρος του Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών.  

Η υλοποίηση του, όπως εξήγησε ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «η ΠΕΦ άνοιξε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον ΠΟΥ ύστερα από σχετική πρόσκληση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μας προσέγγισαν και μας πρότειναν να γίνει αυτό το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα προς τους επαγγελματίες υγείας φαρμακοποιούς μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών».

Θα γίνει σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο που ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου (5-8 μ.μ.) θα δοθεί η δυνατότητα σε 25 φαρμακοποιούς να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτό το αντικείμενο «στη λογική ενός train the trainer course (σ,σ. προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών)», όπως αναφέρει η κ. Τράντζα. «Δηλαδή θα παρουσιάσουν σ’ εμάς κάποιες διαφάνειες και κάποιες ερωτήσεις και πάνω σε αυτά θα ανταλλάξουμε απόψεις για τις απαντήσεις προς τους ασθενείς και τον καλύτερο δυνατό τρόπο προσέγγισής των ερωτήσεων που κάνουν σε σχέση με τον εμβολιασμό COVID -19».

Το δεύτερο σεμινάριο, για το οποίο ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί ακριβής ημερομηνίας θα γίνει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό μέσα στον Νοέμβριο. Ήδη η ΠΕΦ έχει καλέσει και στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο σεμινάριο την Πανελλήνια Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων να πάρει μέρος.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής του σεμιναρίου το οποίο ενδεχομένως να μοιάζει ότι έρχεται κάπως καθυστερημένα η κ. Τράντζα θεωρεί ότι είναι καλή περίοδος καθώς πλέον υπάρχει μία πολύ καλύτερη εικόνα των συνολικών ερωτήσεων, αφού προέκυψαν και προκύπτουν ερωτήσεις στη διάρκεια της πανδημίας που ζητούν μία απάντηση σε σχέση με τον εμβολιασμό COVID -19.

Είναι ίσως μία καλή ευκαιρία να συζητηθούν και οι απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται από τους, όπως η ίδια χαρακτηρίζει εκείνους που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, «πιο προβληματισμένους» πολίτες.

Δηλώσεις συμμετοχής :pepharm@otenet.gr/pefni@cosmotemail.gr