NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

-Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος: «Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γ. Παπανικολάου. «Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο. Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι ζήτησαν από την υφυπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

-Στο θέμα στο ελπιδοφόρου φαρμάκου της Merck κατά του κορονοϊού μολνουπιραβίρη, αναφέρθηκε = η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων,  θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» ανακοίνωσε η υπουργός

-Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και την εμβολιαστική διαδικασία μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία τοποθετήθηκε σχετικά με την κριτική που άσκησε ο καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας σε όσους διατυπώνουν «αντιεπιστημονικές ανοησίες». «Συμφωνώ με τον κ. Τσιόρδα, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν ανακοινώσεις σύμφωνα με τις έρευνες» είπε η κυρία Λινού, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα και με βάση αυτά να μιλούν οι επιστήμονες».

-Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας σημειώνοντας πως έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορονοϊό. Όπως είπε, «από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης.