ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΗΠΑ: Εργαλεία για να γίνει το φαρμακείο καλύτερος χώρος εργασίας

ΗΠΑ: Εργαλεία για να γίνει το φαρμακείο  καλύτερος χώρος εργασίας

Οι φαρμακοποιοί βιώνουν υψηλά επίπεδα επαγγελματικού στρες, εξουθένωσης και ηθικής δυσφορίας και η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει μόνο αυτήν την τάση.

Οι φαρμακευτικοί οργανισμοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών (APhA) και η National Alliance of State Pharmacy Association (NASPA) συνεργάστηκαν για την έκδοση των Θεμελιωδών Ευθυνών και Δικαιωμάτων του Φαρμακοποιού (www.pharmacist.com/pharmacistsresponsibility), ένα εργαλείο με σκοπό να εισαγάγει και να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ του προσωπικού του φαρμακείου και των εργοδοτών σχετικά με τις προσδοκίες στο χώρο εργασίας που απαιτούνται για την εκπλήρωση των ευθυνών ενός φαρμακοποιού.

«Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των συνθηκών του χώρου εργασίας και της ικανότητας των φαρμακοποιών να εξυπηρετούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους ασθενείς τους», δήλωσε η Sandra Leal, PharmD, MPH, πρόεδρος της APhA. «Ευθύνες και δικαιώματα δεν υπάρχουν στο κενό, το ένα χωρίς το άλλο».

Η Leal είπε ότι οι αρχές που περιγράφονται στο εργαλείο, οι οποίες ενσωματώνονται στον Όρκο ενός Φαρμακοποιού και στον Κώδικα Δεοντολογίας του Φαρμακοποιού, θα πρέπει να ενισχύσουν τον χώρο εργασίας του φαρμακείου και να βελτιώσουν την ασφάλεια των ασθενών.

«Το Fundamentals document (σ.σ. έγγραφο βασικών αρχών) είναι αποτέλεσμα πολλών σημαντικών εργασιών από επιτροπές και σημαντικών σχολίων από φαρμακοποιούς και προσωπικό φαρμακείων από όλη τη χώρα», δήλωσε η Rebecca P. Snead, RPh, CAE, FAPhA, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της NASPA. Και συνέχισε: «Ως επαγγελματίες δεν μπορούμε να φροντίσουμε τους ασθενείς εάν η ευημερία μας είναι σε κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι το “Fundamentals document” θα χρησιμεύσει ως ένας σημαντικός οδικός χάρτης για τη βελτίωση του χώρου εργασίας και την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών».

Νέο portal αναφοράς

Ως επαγγελματίες οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν ότι η ευημερία του προσωπικού του φαρμακείου επηρεάζει την ασφάλεια των ασθενών. Ενώ έχει γίνει δουλειά για τον εντοπισμό και την κατανόηση των φαρμακευτικών σφαλμάτων -συμπεριλαμβανομένων των παραλείψεων- και τον χαρακτηρισμό των βασικών αιτιών, υπάρχει έλλειψη κατανόησης -ειδικά  σε ό,τι αφορά την έρευνα στους συναδέλφους- σχετικά με τους παράγοντες στο χώρο εργασίας που επηρεάζουν όλο αυτό. Για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης, η APhA και η NASPA ανέπτυξαν το portal Pharmacy Workplace and Well-being Reporting (PWWR). Πρόκειται για ένα portal όπου με  έναν εμπιστευτικό και ανώνυμο τρόπο το προσωπικό του φαρμακείου μπορεί να αναφέρει θετικές και αρνητικές εμπειρίες στο φαρμακείο καθώς και προτεινόμενες λύσεις.

Η προσωπική αναφορά στο PWWR ενός ατόμου θα συλλεχθεί και θα αναλυθεί από τη the Alliance for Patient Medication Safety (σ.σ. Συμμαχία για την Ασφάλεια των Ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή), ένας αναγνωρισμένος και καταχωρισμένος Οργανισμός Ασφάλειας Ασθενών, επεκτείνοντας την ισχυρή εμπιστευτικότητα και το προνόμιο της ασφάλειας του ομοσπονδιακού νόμου για την ασφάλεια των ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας  (2005) σε κάθε δημοσιευόμενη έκθεση.

Μόνο συγκεντρωτικά, μη αναγνωρίσιμα δεδομένα από όλες τις εκθέσεις θα διατίθενται σε ειδικευμένους ερευνητές για σκοπούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών και συστάσεων για την ενίσχυση του φαρμακείου ως εργασιακού χώρου.

Το portal υποβολής PWWR (www.pharmacist.com/pwwr) είναι ανοιχτό σε φαρμακοποιούς, τεχνικούς φαρμακείων και φοιτητές φαρμακοποιούς και αφορά όλα τα θέματα πρακτικής. Είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και μπορεί κάθε άτομο να αναφέρει κάτι όσες φορές προκύπτουν καταστάσεις ενώ δεν υπάρχουν προθεσμίες (σ.σ. σε σχέση με το πότε έγινε κάτι) για υποβολές.

Ένα επικυρωμένο εργαλείο ελέγχου

Τον Ιούλιο του 2019, η APhA λάνσαρε το Well-Being Index for Pharmacy Personnel (WBI) (σ.σ. Ευρετήριο Ευημερίας για το Προσωπικό Φαρμακείου), ένα επικυρωμένο εργαλείο ελέγχου που αναπτύχθηκε από την Κλινική Mayo. Η APhA συνεργάστηκε με την Κλινική Mayo για να προσαρμόσει το WBI της ειδικά για το προσωπικό του φαρμακείου.

Περίπου 7.600 άτομα αξιολόγησαν τη χρήση του WBI όταν τυπώθηκε. Σύμφωνα με τον Alex Varkey, διευθυντή φαρμακείου στο Houston Methodist Hospital και πρόεδρο της διευθύνουσας επιτροπής της ευημερίας πρωτοβουλίας της APhA, το 32,12% των ερωτηθέντων που χρησιμοποίησαν το εργαλείο πριν από την πανδημία του COVID-19 κινδύνευαν από μεγάλο στρες, με το ποσοστό αυτό να βρίσκεται περίπου μεταξύ 32 και 34% καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ερευνητές από την κλινική Mayo διαπίστωσαν ότι οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο στρες έχουν επίσης:

  • 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο χαμηλής ποιότητας ζωής
  • 8 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης
  • 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο υπερκόπωσης
  • 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο πρόθεσης να εγκαταλείψουν την τρέχουσα εργασία τους
  • 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο σφάλματος που έχει σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή