NEA

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα

Δραματική έκκληση Γκάγκα στους ανεμβολίαστους

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ιδιαίτερο προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες προκαλεί η άρνηση σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Βόρειας Ελλάδας να εμβολιαστεί, παρά την προσπάθεια με τις κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας αλλά και από το Χαμόγελο του Παιδιού, η οποία μέχρι ώρας δεν φαίνεται να έχει στεφθεί με επιτυχία. Την ίδια στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αγγίζει ίσως και ξεπερνάει το 95% με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κάνουν λόγο για περιπτώσεις διασωληνωμένων εκτός Μονάδων. Όπως ανέφερε στο Open o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υπάρχουν στο «ΑΧΕΠΑ» 7 διασωληνωμένοι σε θάλαμο κλινικής και άλλοι 5 στο «Παπαγεωργίου» σε επικουρική ΜΑΦ, οι οποίοι είναι σε λίστα αναμονής του ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ. Σε δηλώσεις του στο DailyPharmaNews ο κ. Γιαννάκος εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί «οι 75 ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και οι 100 συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία για covid είναι γεμάτες, όπως και 75 ακόμη κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Στο 2ο κύμα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τώρα λειτουργούν μόλις 75 γιατί 750 άτομα (εκ των οποίων οι 230 προσωπικό ΜΕΘ) βγήκαν σε αναστολή και δεν έχουν αντικατασταθεί».

Ακόμη δεν λειτουργούν 11 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές σε «Παπανικολάου» και «Άγιο Δημήτριο»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει επίσης ότι «ακόμη δεν λειτουργούν στο «Παπανικολάου» οι 9 κλίνες ΜΕΘ δωρεά της κ. Αγγελοπούλου, όπως επίσης και 2 ακόμη κλίνες ΜΕΘ από άλλη δωρεά στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». «Στη Βόρεια Ελλάδα δε λειτουργούν 75 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν 142. Τι έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή η Πολιτεία και αυτό θέλουμε να το πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο; Το ΕΣΥ δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό. Γιατί πλέον συγκριτικά με πέρυσι έχουμε το εμβόλιο και άρα δεν μπορεί άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από άλλες ασθένειες να είναι σε αναμονή κλινών ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι 50-50. 50% για κορονοϊό, 50% για λοιπές ασθενείς», είχε απαντήσει στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ με δηλώσεις του στο Open ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. To ίδιος τόνισε και σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης πάντως είναι άοκνες για να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί κι έτσι την περασμένη εβδομάδα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μήνα Γκάγκα και οι δύο γενικοί γραμματείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος περιόδευσαν στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο τρίτος 20χρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα

Δραματική ήταν η έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook προς τους νέους να εμβολιαστούν. «Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κορονοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας».

Να θωρακιστεί η υγειονομική ασφάλεια των εμβολιασμένων

Ο θανατηφόρος ιός φαίνεται πάντως ότι δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και με τη νεολαία να έχει στερηθεί επί μακρόν το χορό και τη διασκέδαση, τα πράγματα όσο κατεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνονται και πιο επικίνδυνα, αφού από την πρώτη κιόλας εβδομάδα των μέτρων ελευθερίας εντοπίστηκαν παρατυπίες και διάφορα κόλπα για να μπαίνουν ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες με πιστοποιητικά άλλων σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Αλλά και οι στοές όπως πχ στο κέντρο της Αθήνας στην παλιά Βουλή αποτελούν για τους ανεμβολίαστους φιλόξενους χώρους, υποτίθεται ανοιχτούς, οι οποίοι όμως με το στριμωξίδι που παρατηρείται, μόνο ανοιχτοί δεν δύναται να λογίζονται. Και αν μη τι άλλο το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είναι σημεία υπερμετάδοσης. Καθώς πάντως οι μαγαζάτορες δεν κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας, οι αρμόδιοι θα πρέπει σύντομα και για να ακριβολογούμε χθες, να βρουν τρόπους που να μην είναι διάτρητοι, για να θωρακιστεί η υγειονομική ασφάλεια του υπόλοιπου πληθυσμού που προσέχει, εμβολιάζεται και συγχρόνως θέλει και να διασκεδάσει.