NEA

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, αποτελεί το μεγαλύτερο ιατρικό συνέδριο της χώρας από άποψη συμμετοχής συνέδρων και θεματολογίας. Φέτος, το συνέδριο είναι υβριδικό και θα συμμετέχουν αποκλειστικά εμβολιασμένοι σύνεδροι.

 

Οι στόχοι και η πολύπτυχη θεματολογία του συνεδρίου, καθώς και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των συνέδρων και ευρύτερα της Καρδιολογικής Κοινότητας για τη συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ, Ιωάννη Κανακάκη, Διευθυντή Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

 

42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο - Εξελίξεις στην Καρδιολογία

«Το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Καρδιολογίας στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διεθνείς και Έλληνες Καρδιολόγοι, πρωτοπόροι στο τομέα τους, θα αναφερθούν στις τρέχουσες εξελίξεις της Καρδιολογίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Ι. Κανακάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει:

  • Στη Χρόνια Στεφανιαία Νόσος και στη Σταθερή Στηθάγχη
  • Στις Βαλβιδοπάθειες και στην εξέλιξη στη διαδερμική αντιμετώπισή τους. Στην Ελλάδα σήμερα, διενεργούνται > 600 επεμβάσεις διαδερμικής μη χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας (TAVI). Υπολογίζουμε τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 2.000
  • Στις καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου COVID-19, στον τρόπο διάγνωσης και έγκαιρης αντιμετώπισης
  • Θα παρουσιασθούν εθνικές καταγραφές για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, καθώς και των εμφυτεύσεων συσκευών διατήρησης του καρδιακού ρυθμού.
    Στη χώρα μας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που έχει οδηγήσει στην ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων με βάση τον πληθυσμό.
  • Στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια, που ελαττώνουν τις εισαγωγές  στο Νοσοκομείο και αυξάνουν την επιβίωση.
  • Στις ψηφιακές εφαρμογές και στην τηλεϊατρική. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ψηφιακές εφαρμογές για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.
  • Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ιδιαίτερα στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και της αύξησης των λιπιδίων, με τα νέα μακράς δράσεως φαρμακευτικά προϊόντα πέραν των στατινών (PCSK9 – αναστολείς), έχει οδηγήσει σε επιπλέον 50% μείωση της LDL χοληστερόλης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα προγράμματα άσκησης κατά την αποκατάσταση και στον τρόπο διακοπής τους καπνίσματος καθώς και στον ρόλο των νέων καπνικών προϊόντων.
  • Στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) αλλά και στην αντιμετώπισή τους με σκοπό την μείωση της θνητότητας αλλά και της νευρολογικής αποκατάστασης. Θα παρουσιασθούν περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα με την μηχανική θρομβεκτομή που αποτελεί το σύγχρονο τρόπο επεμβατικής αντιμετώπισης των ΑΕΕ.
  • Η Καρδιοογκολογία αποτελεί ένα νέο ιδιαίτερο πεδίο που αφορά τις επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία από τις αντι-νεοπλασματικές θεραπείες. Θα γίνει αναφορά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σε αυτή την ομάδα ασθενών.
  • Αναμένεται με ενδιαφέρον η αναφορά στα οικονομικά της υγείας και στην αξιολόγησης των νέων φαρμακευτικών και τεχνολογικών προϊόντων κατά την εισαγωγή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)

Σκοπός της ΕΚΕ είναι η προαγωγή του κλάδου της Καρδιολογίας και η συμμέτοχη της στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιολογικών παθήσεων, όπου υψηλού επιπέδου συνέδρια όπως είναι το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, συμβάλλουν καθοριστικά στην αποστολή της», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης.

 

«Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!»: Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη

Ταυτόχρονα, με αφορμή το υβριδικό 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο εγκαινιάστηκε η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη/ φιλοξενία της εταιρείας Menarini Hellas.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει στους ασθενείς έγκυρη, εύληπτη και περιεκτική πληροφόρηση για τη σταθερή στηθάγχη, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο τους, να οδηγηθούν στη βέλτιστη διαχείριση της πάθησής τους, παραμένοντας δραστήριοι και ενεργητικοί.
Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα όπου οι γνωστοί ηθοποιοί Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη μεταφέρουν στους τηλεθεατές το μήνυμα ότι σήμερα η σταθερή στηθάγχη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και τους παρακινούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

 


Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα www.metinkardiasou.gr, παρέχονται πληροφορίες για την αιτιολογία, τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης, συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς και αρθρογραφία σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η καμπάνια υποστηρίζεται, επίσης, από τη δημιουργία σελίδας Facebook και ενέργειες διαδικτυακής προβολής.