ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων των φαρμακείων

Αυξάνεται το ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς για τη διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων των φαρμακείων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Φαρμακευτικών Συλλόγων που ξεκινούν προγράμματα διαχείρισης υγειονομικών αποβλήτων.

Πολύ πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου μπήκε σε αυτήν την ομάδα των Συλλόγων που ήδη τρέχουν για τα φαρμακεία – μέλη τους τέτοια προγράμματα.

Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης «πρόκειται για κάτι που χρόνια είχαμε στο μυαλό μας» κι έτσι ως Σύλλογος ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, πήρε την πρωτοβουλία για την διαχείριση των υγειονομικών αποβλήτων που παράγονται στο χώρο του φαρμακείου.

Το θέμα ήταν αυτή η προσπάθεια να γίνει σωστά. «Θέλαμε να συνεργαστούμε με μία εταιρεία που να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι που αντί να φέρει θετικά αποτελέσματα να δημιουργήσει προβλήματα, δηλαδή να μαζεύουμε τα υγειονομικά απόβλητα και μετά να μην ξέρουμε τις να τα κάνουμε ή να βρεθούμε να πετάμε εμείς οι ίδιοι στις χωματερές» εξηγεί ο κ. Φουτούλης.

Η συνεργασία με την πιστοποιημένη εταιρία ECO PRIME, δίνει λύση σε ένα χρονίζον θέμα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. Πρόκειται για μία εταιρεία με έδρα τη Ρόδο που καλύπτει, όπως αναφέρει ο κ. Φουτούλης,  τις ανάγκες όλων των νησιών της Δωδεκανήσου.

Η σύμβαση με την εταιρεία υπογράφηκε πριν ένα μήνα περίπου, είναι ετήσια και αφορά σύριγγες κατά κύριο λόγο αλλά και άλλα απόβλητα, όπως για παράδειγμα τα απόβλητα από τα rapid/self tests, παρόλο που θεωρούνται οικιακά. «Εμείς προβλέψαμε να μαζεύονται και αυτά», τονίζει ο κ. Φουτούλης, κάτι βεβαίως που έχει σημασία καθώς έχει αυξηθεί πολύ ο όγκος των rapid tests από τότε που επιτράπηκε η διενέργειά τους στα φαρμακεία και προφανώς υπάρχουν πολλά που είναι θετικά, οπότε χρειάζεται προσοχή στη διαχείρισή τους.

Στις προσόψεις των φαρμακείων είναι αναρτημένη ειδική σήμανση, που βεβαιώνει ότι το φαρμακείο διαχειρίζεται με εγκεκριμένο τρόπο τα υγειονομικά απόβλητα.  Βέβαια στο πρόγραμμα ήδη συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων (από τα περίπου 180 φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου μόνο τέσσερα δεν έχουν μπει ακόμη).

Ο κ. Φουτούλης πάντως και ως μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βλέπει πολύ θετικά την προοπτική να αναλάβει το δευτεροβάθμιο όργανο μία πρωτοβουλία για όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας ώστε να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το σημαντικό για το περιβάλλον ζήτημα.

«Προσωπικά, αυτός είναι ο στόχος ο δικός μου, να γίνει κεντρικά και θα είναι μία από τις προτάσεις μου προς τον Πανελλήνιο. Αλλά προς το παρόν ας ξεκινήσουμε εδώ να δούμε πως θα δουλέψει, να αποκτήσουμε μία εμπειρία και μετά θα το δούμε».

Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό «να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι πρέπει να δούμε κάποια πράγματα και εκτός φαρμακείου, να αγαπάμε και λίγο το περιβάλλον. Εάν έβλεπα μία δυσκολία είναι να πειστούν ορισμένοι -ευτυχώς πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσοστό- να μαζεύουν τα υγειονομικά απόβλητα και να το κάνουν σωστά. Αυτά τα απόβλητα κονιορτοποιούνται, αποστειρώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον αβλαβή».   

Λίγο πιο νότια από τη Ρόδο, νοτιοδυτικά για την ακρίβεια, υπήρξε πριν λίγους μήνες μία ανάλογη προσπάθεια από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων.

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο ο Σύλλογος προχώρησε σε σύμβαση με την εταιρεία MEDICAL WASTE η οποία ειδικεύεται στην αποκομιδή αιχμηρών και μολυσματικών αντικειμένων  τα οποία προέρχονται από χώρους παροχής υγείας.

Η σύμβαση που ήταν εξάμηνης διάρκειας, περιελάμβανε την πρόβλεψη για αποκομιδή αιχμηρών αντικειμένων όπως σύριγγες, βελόνες, γυάλινα φιαλίδια, σκαρφιστήρες τα οποία προέρχονται από αντίστοιχες δράσεις εντός του φαρμακείου, όπως π.χ. ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τον οποίο οι φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί κ.α.

«Ο σύλλογός μας», όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΦΣ Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης  «από πολύ νωρίς και ειδικότερα μετά το πέρας της πρώτης σεζόν του περσινού αντιγριπικού εμβολιασμού που ήταν πολύ αυξημένος ο αριθμός των εμβολίων που έγιναν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί πάρα πολλά κίτρινα κυτία (κουτιά) απόρριψης βελονών, μετά από πρόταση πολλών μελών του, επικοινώνησε με τη μία και μοναδική εταιρεία που υπάρχει στο νησί για τη συλλογή και επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων και έκλεισε μία συμφωνία που κάλυψε όλα τα μέλη του Συλλόγου σε όλα τα μέση του Νομού για παραλαβή και μεταφορά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των ειδικών κίτρινων κουτιών απόρριψης με νέα τα οποία μας διέθεσε δωρεάν ο Συνεταιρισμός. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλαμε να αδειάσουν τα φαρμακεία από ό.τι κι εάν είχαν μαζέψει κατά την προηγούμενη σεζόν, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός ολοκληρωνόταν ή είχε ολοκληρωθεί. Η συμφωνία ήταν εξάμηνης διάρκειας αλλά έλαβε παράταση έτσι ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι δεν είχαν αρχικά ανταποκριθεί ή άλλοι που στο μεταξύ είχαν μαζέψει καινούργιες ποσότητες από βελόνες που προέρχονταν από άλλου τύπου ενέσεις».

Η σύμβαση έθετε δύο όρια, ένα χρονικό και ένα ποσοτικό. Έτσι από τη μία το χρονικό όριο ήταν οι έξι μήνες (δόθηκε παράταση ενός ακόμη μήνα)  ενώ το ποσοστικό περιλάμβανε μέγιστο βάρος αποκομιδής ανά φαρμακείο τα 5kg τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 4 μεγάλα πλαστικά κίτρινα κουτιά απόρριψης των 5lt

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης τελικά ενεργοποιήθηκε το χρονικό όριο. «Πήγαμε αρκετά καλά αλλά δεν πιάσαμε το ταβάνι σε όγκο που θα τερμάτιζε τη σύμβαση. Αν και είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου, τελικά η συμμετοχή έφτασε το 60-70%. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το ότι «υπήρξαν φαρμακεία, όπως ενημερωθήκαμε που ήδη είχαν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις και ίσως ήδη είχαν ξεστοκάρει ενώ υπήρξαν και κάποια φαρμακεία που για τους δικούς τους λόγους π.χ. δεν έκαναν εμβόλια, δεν θέλησαν να συμμετέχουν. Από την άλλη είχαμε φαρμακείο που έδωσε 36 κίτρινα κουτιά με βελόνες κι αυτό γιατί υπήρχαν φαρμακεία που προφανώς μάζευαν απόβλητα αλλά επειδή πριν δεν  υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα πέρσι, έδωσαν και βελόνες προηγούμενων ετών».    

Η ενέργεια αυτή από μέρους του Συλλόγου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «γίνεται για να αποσυμφορήσει τα φαρμακεία από αυτό το υλικό που έχουν συγκεντρώσει και να θέσει τις βάσεις για μια ορθολογική και σύννομη διαχείριση των αιχμηρών μολυσματικών αντικειμένων του φαρμακείου, από εδώ και πέρα».

Φαίνεται λοιπόν ότι το παράδειγμα που έδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου που πρώτος προχώρησε σε μία τέτοια ενέργεια οδηγεί όλο και περισσότερους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε αυτόν το δρόμο ενώ το θέμα πλέον το βλέπει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τη διοίκησή του να το έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της ώστε να υπάρξει κάποια στιγμή μία κίνηση για το σύνολο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.