NEA

Είπαν σήμερα...

Είπαν σήμερα...

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων που έκαναν σήμερα οι ειδικοί από το χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας…

* Νέα έκκληση απεύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προς τους πιστούς για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στις εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε πως οι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα σε όλη την διάρκεια του εκκλησιασμού τους και των λιτανειών, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη και στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα 10-12% να κολλήσει κορονοϊό ένας εμβολιασμένος, που μπορεί να μην έχει καν συμπτώματα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει τον ιό και να συμβάλλει στην διασπορά του κορονοϊού».

* Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε τα νούμερα είναι αμείλικτα, ενώ εκτίμησε πως από δω και πέρα θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς από κορονοϊό στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. «Κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε καθημερινά, θα ανεβαίνουμε κατά μέσο όρο και 10 νεκρούς» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι σε ημερήσια βάση να φτάσουν τους 40 με 45.

* Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. «Ελπίζω ότι τα πράγματα θα παρακολουθηθούν με πολύ σωστό τρόπο και θα γίνουν με πολύ σωστό τρόπο, για την προστασία με μάσκες και τις αποστάσεις, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση. Υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο, επειδή αυτό το εορταστικό τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη είναι και μια ευκαιρία να φύγει κάποιος από την πόλη, πέρυσι υπήρχαν επιβαρύνσεις σε περιοχές όπως για παράδειγμα τα Γιάννινα», είπε.

* Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα μίλησε ο Γιώργος Λιάνης για την Φώφη Γεννηματά, η οποία έχασε την ζωή της, νικημένη από τον καρκίνο. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Αυτά δεν είναι γνωστά».