NEA

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Τους 608 έφτασαν εχθές οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας και τους 105 οι νεκροί, επιβεβαιώνοντας της μέχρι τώρα δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «τραγωδία» το επόμενο διάστημα με αύξηση των διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων.

Από τους πρώτους που είχε μιλήσει για κορύφωση της πανδημίας μέσα στον Νοέμβριο ήταν ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σήμερα ο ίδιος επισήμανε ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς τη μέρα το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου που εκτιμά ότι θα είναι η κορύφωση. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.

Την ίδια ώρα και ο πνευμονολόγος κ. Νίκος Τζανάκης έδωσε τις δικές του επίσης δυσοίωνες εκτιμήσεις. Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες» είπε ο κ. Νίκος Τζανάκης και προσέθεσε ότι γύρω «στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα δηλαδή 5.000 με 6.000 την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι…». Ο ίδιος δε διερωτήθηκε με αυτά τα στοιχεία ποιες μπορεί να είναι οι προβλέψεις. Όταν δηλαδή η μισή Βόρειος Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και πνευμονολόγος στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Ιωάννης Κιουμής μιλά για πάνω από 800 διασωληνωμένους έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αναφερόμενος στους 608 διασωληνωμένους που καταγράφηκαν χθες, σημείωσε πως «η χθεσινή εικόνα, όπως αποτυπώθηκε, θυμίζει τις περσινές ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο επιπέδωσης των κρουσμάτων, όμως η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες και αυτό είναι μία τραγωδία».

Μικρό παράθυρο αισιοδοξίας η αύξηση των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα, τα αποτελέσματα όμως αργούν να φανούν αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι χρειάζεται περίπου ένας μήνας μέχρι την ανοσοποίηση όσων εμβολιάζονται τώρα.