ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ηνωμένο Βασίλειο: «Μετανάστευση» φαρμακοποιών από τις αλυσίδες προς το Εθνικό σύστημα Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: «Μετανάστευση» φαρμακοποιών από τις αλυσίδες προς το Εθνικό σύστημα Υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των φαρμακοποιών της κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πρόσκληση των υγειονομικών αρχών να εργασθούν στο Εθνικό σύστημα Υγείας (Νational Health System) της χώρας, κάτι που δείχνει σε μεγάλο βαθμό την αναγνώριση του ρόλου των φαρμακοποιών για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΟΣΦΕ) σε ανάρτησή του στο fb αναφέρεται συνοπτικά σε σχετικό δημοσίευμα του Pharmacy Business (www.pharmacy.biz):   

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα φαρμακεία “των λεωφόρων” που απαιτούν σημαντικό αριθμό προσωπικού για να λειτουργήσουν κλείνουν εξαιτίας της έλλειψης φαρμακοποιών.

Που οφείλεται αυτό; Στο πολύ μεγάλο αριθμό προσλήψεων φαρμακοποιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες που οι τελευταίοι μπορούν να παρέχουν.

Το NHS σχεδιάζει να προσλάβει συνολικά 6.000 φαρμακοποιούς στην Αγγλία έως το 2024, που ισοδυναμεί με σχεδόν τρεις ολόκληρες χρονιές νέων φαρμακοποιών.

Πολλοί στον κλάδο έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κρίση εργατικού δυναμικού και προειδοποίησαν ότι ο σχεδιασμός που θέλει τα φαρμακεία της κοινότητας να βοηθούν στη μείωση της πίεσης που δέχονται ιατρεία και τα επείγοντα των νοσοκομείων μπορεί να πληγεί. Παράλληλα μπορεί να πληγεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού με την τρίτη δόση από τα φαρμακεία.

Συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους τα φαρμακεία κλείνουν:

1) Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων φαρμακοποιών που θα μπορούσαν να ελέγχουν και να εκτελούν τις συνταγές του NHS ή να προσφέρουν άλλες υπηρεσίες, όπως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Η μείωση του προσωπικού αναγκάζει τα φαρμακεία να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας ή να κλείσουν εντελώς.

2)Έχοντας εργαστεί ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι φαρμακοποιοί υποφέρουν από εξάντληση και απουσίες που σχετίζονται με τον Covid-19.

3)Το Brexit έχει καταστήσει δύσκολη την πρόσληψη φαρμακοποιών από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι το επάγγελμα ήταν στη λίστα με τα επαγγέλματα του Υπουργείου Εσωτερικών νωρίτερα φέτος.

4)Τα κίνητρα εργασίας στο NHS, όπως η καλύτερη αμοιβή, οι συνταξιοδοτικές παροχές ευθύνονται επίσης για τη «μετανάστευση» των φαρμακοποιών από τα φαρμακεία.

H Δρ. Αλίκη Πελετίδη Λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής και Κλινικής Φαρμακευτικής η οποία έχει μία πολύ καλή εικόνα του NHS και του ρόλου των φαρμακοποιών σε αυτό μιλώντας στο DailyPharmaNews υποστήριξε ότι όλο αυτό πρακτικά έχει να κάνει με την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας –κάτι στο οποίο βοήθησε πολύ και η πανδημία- τα τελευταία χρόνια και την επακόλουθη αναβάθμισή του.

Οι φαρμακοποιοί πλέον, όπως αναφέρει η κ. Πελετίδη. έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στο να συνταγογραφούν φάρμακα, έχει αλλάξει πολύ ο ρόλος τους τα τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. «Μπαίνουν στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, έχουν πλέον τη δυνατότητα συνταγογράφησης, έχουν διαγνωστικό ρόλο, κάτι που δεν το είχαν παλιότερα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να συνταγογραφούν χωρίς την επίβλεψη του γιατρού (independent prescribing) σε μία εξέλιξη της δυνατότητα συνταγογράφησης υπό την επίβλεψη του γιατρού (superintendent prescriber) για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών».

Βέβαια αυτή η εξέλιξη, όπως λέει, δεν ήρθε έτσι. Πολλοί φαρμακοποιοί απόκτησαν αυτήν τη δυνατότητα παρακολουθώντας μία επιπλέον εκπαίδευση διάρκειας δύο ετών μετά την απόκτηση του πτυχίου τους για να μπορούν να συνταγογραφήσουν.

Επιπλέον ο φαρμακοποιός σήμερα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, για να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος περνά στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης τόσο από τα φαρμακεία της κοινότητας όσο και από τα νοσοκομεία και τα ιατρεία που ανήκουν στο NHS, ακολουθούν δηλαδή ένα κυκλικό πρόγραμμα σε όλους τους χώρους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου μπορούν να εργαστούν κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτή η κυκλική πρακτική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική για όλους τους απόφοιτους φαρμακευτικής αλλά επιλογή που έχει να κάνει με την κατεύθυνση  που ο κάθε φαρμακοποιός επιθυμεί να ακολουθήσει.

Είναι τέλος σημαντικό να αναφερθεί ότι το NHS ουσιαστικά επενδύει στους φαρμακοποιούς καθώς τα χρήματα που δίνει είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που λαμβάνει ένας φαρμακοποιός στα «φαρμακεία των λεωφόρων», στην ουσία τα φαρμακεία των μεγάλων αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολόκληρο το άρθρο του Pharmacy Business μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.