NEA

Τα δυσκολότερα Χριστούγεννα από την αρχή της πανδημίας

Τα δυσκολότερα Χριστούγεννα από την αρχή της πανδημίας

Δεν αναμένονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Για τα δυσκολότερα Χριστούγεννα από την αρχή της πανδημίας κάνουν λόγο οι ειδικοί, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά με περισσότερες από 400 εισαγωγές ημερησίως, οριακή πληρότητα στις ΜΕΘ και περισσότερους από 100 διασωληνωμένους εκτός μονάδων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επισημαίνει ότι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν τους 60. Οι επιστήμονες λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας και θα πρέπει να πειθαρχήσουμε ευλαβικά στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Η κυβέρνηση τόσο δια στόματος του πρωθυπουργού, όσο και στελεχών της διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία. Και αυτό γιατί η επιχείρηση Ελευθερία ξανατρέχει με μεγάλες ταχύτητες, καθώς στον Προμηθέα και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα σχηματίζονται και πάλι ουρές. Μάλιστα πληροφορίες που είδαν το τελευταίο 24ωρο το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω μέτρα στους ανεμβολίαστους, όπως clickaway για το λιανεμπόριο, ή επίδειξη rapid test στα σούπερ μάρκετ δεν ισχύουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Την ίδια στιγμή μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρεί τους κρίσιμους δείκτες (δηλαδή θανάτους και διασωληνώσεις) πυξίδα για το αν θα γίνει lockdown. Έτερο μέλος της επιτροπής κάνει λόγο για οριζόντια μέτρα, με το επιχείρημα ότι ο ιός κολλάει και από τους εμβολιασμένους, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι αναστολές εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προκειμένου να αντέξει το σύστημα. Το ερώτημα είναι πως αυτοί οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να εργαστούν σε μία εντατική ή σε μία καρδιολογική μονάδα, ειδικά αν έχουν «τσιμπήσει» τον ιό και ενδεχομένως είναι και ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της επιτροπής, παρατηρείται μία σταθερότητα, και σε κάποιες περιοχές επιβράδυνση στην πορεία της πανδημίας καθώς επίσης και μικρή μείωση στα κρούσματα.

Προβληματισμός για το πώς θα πεισθούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν

Αυτό πάντως που προβληματίζει την επιτροπή είναι πως θα καταφέρουν να πείσουν τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, καθώς άτομα νεότερων ηλικιών σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, προκειμένου να μην χάσουν δραστηριότητες ψυχαγωγίας και γυμναστήρια. Επίσης ένα σενάριο που δεν έχει φύγει από το τραπέζι της επιτροπής, είναι η μείωση των ωρών λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, ή ακόμα και η απαγόρευση μουσικής στις κόκκινες περιοχές. Προς ώρας πάντως δεν αναμένονται νέα μέτρα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται στη φάση της παρατήρησης και αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα φαντάζει όαση μέσα στην καταιγίδα από πλευράς μέτρων, αν σκεφτεί κανείς ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα μέτρα αυστηροποιούνται και η ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος κινείται σε τροχιά lockdown, εσχάτως και υποχρεωτικών εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες.

Κι όλα αυτά ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν «επειγόντως» μέτρα, (δηλαδή καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού) καθώς αναμένεται αναζωπύρωση της επιδημίας με πολύ υψηλό κίνδυνο υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Επίσης αναθεωρεί τη σύσταση για τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό και προτείνει πλέον τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες. Εν τω μεταξύ με επιστολή που απέστειλε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , προτείνει την πραγματοποίηση τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ, για τους άνω των 60 ετών πολίτες.