NEA

AIDS: 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV, το στίγμα παραμένει...

 AIDS: 40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV, το στίγμα παραμένει...

Η HIV λοίμωξη, 40 έτη μετά την αναγνώριση των πρώτων ασθενών, είναι πλέον μια χρόνια διαχειρίσιμη νόσος. O επόμενος παγκόσμιος στόχος είναι το 95-95-95-95, δηλαδή η διάγνωση, θεραπεία, ιολογική καταστολή και καλή ποιότητα ζωής στο 95% του συνόλου των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Το φετινό 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS -που ξεκίνησε τις εργασίες του, σε υβριδική μορφή, σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2021- είναι επετειακό για τις 4 δεκαετίες από την πρώτη αναφορά του AIDS, διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Ζούμε στην εποχή του Undetectable=Untransmittable. Με απλά λόγια, το άτομο υπό αγωγή με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μεταδίδει τον HIV. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής», επισημαίνει η Λοιμωξιολόγος κα Γιώτα Λουρίδα, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να μην ανακοπεί αυτή η επιτυχημένη πορεία από την πανδημία COVID-19. Ο στόχος, για τα άτομα που ζουν με τον HIV είναι καλή ποιότητα ζωής και εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Όλα τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν στο συνέδριο, το οποίο θα καλύψει όλη τη θεματολογία των νεότερων επιστημονικών εξελίξεων στην HIV λοίμωξη, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στην κοινωνική διάσταση της νόσου.

Όπως ενημέρωσε η κα Λουρίδα, έρχονται –και θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον– νεότερες θεραπείες για τη νόσο, όπως: αντιρετροϊκά σκευάσματα με συνδυασμό δύο φαρμάκων, διατηρώντας τη δραστικότητα και μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και συνδυασμοί αντιρετροϊκών σε ενέσιμη μορφή (κάποιες ενέσιμες αγωγές μακράς δράσης - 2 μηνών) που θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση της νόσου και τη συμμόρφωση του ασθενή στη θεραπεία.

Παρά την ενημέρωση, το στίγμα παραμένει!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Α.Α., Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, κ. Μάριο Λαζανά, όπως προκύπτει από δημοσκοπική έρευνα σε 1.954 άτομα,

·         το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία,

·         το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και

·         το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Επίσης, από την ίδια έρευνα προκύπτει υψηλό ποσοστό άγνοιας για τον τρόπο μετάδοσης του HIV.

Ο αρνητικός παράγοντας της Covid-19

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι η σύμπτωση της πανδημίας Covid έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα κυρίως στη διάγνωση και παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Από έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 12 Μονάδες στην Ελλάδα, έχει καταγραφεί ότι σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών των Μονάδων Λοιμώξεων και ιδιαιτέρως οι γιατροί διαθέτουν >75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID.
Συγχρόνως, καταγράφεται στους ασθενείς με
HIV λοίμωξη, μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες και σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων.

Με προβλέψεις της Ε.Ε.Μ.Α.Α., οι νέες διαγνώσεις συγκριτικά με πέρυσι θα είναι μειωμένες κατά 25% ποσοστό που συμπίπτει και με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για το 10μήνο του 2021.
«Σημαντικό εύρημα αποτελεί η απρόσκοπτη χορήγηση της αντιρετροϊκής θεραπείας, με τις συνεχείς προσπάθειες των γιατρών», όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ, παρέθεσε μια ανασκόπηση των 40 χρόνων της επιδημίας HIV. Στη συνέχεια, η Ε.Ε.Μ.Α.Α. τον βράβευσε για το συνολικό έργο του και θα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της εταιρείας.

Σε αυτό το επετειακό Συνέδριο ενώνονται όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση του στίγματος.

Από τις υπόλοιπες εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, αξίζει να αναφερθεί, η προοδευτική αύξηση του ποσοστού της HIV λοίμωξης σε ΧΕΝ (χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών), γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη προγραμμάτων παρέμβασης σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου