NEA

Ποια τα κριτήρια υποβολής Αίτησης Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων

Ποια τα κριτήρια υποβολής Αίτησης Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων

Ξεκίνησε η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, με την υποβολή των αιτήσεων από το θεράποντα γιατρό μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και δικαιούχους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν, χτες το βράδυ, την έναρξη της χορήγησης των 2.000 Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, καθώς συγκροτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ειδικότερα, Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου: ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί, που πάσχουν από νεοπλασίες είτε του αίματος, είτε συμπαγών οργάνων, ασθενείς σε χημειοθεραπεία, έγκυοι στο 3ο τρίμηνο, όπως διευκρίνισε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα.

 

Τα κριτήρια για την υποβολή Αίτησης Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
  • Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

 

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

 

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

 

Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

 

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

 

Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

 

Αναγκαία η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων!

 

Αξίζει τέλος, να αναφερθεί η προτροπή-έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού προς τον κόσμο για έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό με την έναρξη των συμπτωμάτων. «Να μην περιμένουμε 8 μέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε νωρίτερα για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν. Στο γιατρό της περιοχής, στο Περιφερικό Ιατρείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό, σε κάποιον γιατρό να μας δει αν έχουμε συμπτώματα. Είναι σημαντικό! Ειδικά στη Β. Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

 

Η προτροπή της κας Γκάγκα γίνεται τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για την Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε covid-ασθενείς, καθώς η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύτητας και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.