ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Αναστασίου: Δεν θα κάνουμε τον James Bond για τη σωστή διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία

Δ. Αναστασίου: Δεν θα κάνουμε τον James Bond για τη σωστή διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την άποψη ότι έχει αλλάξει πολύ το τοπίο για τους φαρμακοποιούς τα τελευταία 4 χρόνια, από την τελευταία φορά που το Πανθεσσαλικό Συνέδριο Φαρμακοποιών είχε φιλοξενηθεί και πάλι στα Τρίκαλα εξέφρασε μιλώντας στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αναστασίου με αφορμή τη διεξαγωγή -για δεύτερη φορά με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων – αυτή τη φορά του 7ου Πανθεσσαλικού Συνεδρίου Φαρμακοποιών το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου (δες εδώ)

Ο κ. Αναστασίου πέρα από το συνέδριο αναφέρεται και στο θέμα των αμειβόμενων υπηρεσιών του φαρμακείου, ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο, και παίρνει θέση και για τη στάση κάποιων συναδέλφων που δεν τις αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που θα έπρεπε όπως και για το ρόλο της πολιτείας που, όπως πιστεύει μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερο στο θέμα των ελέγχων.

 

Το κεντρικό θέμα -αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος των ομιλιών- του φετινού 7ου Πανθεσσαλικού Συνεδρίου Φαρμακοποιών εστιάζει σε μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανθρώπων, τους ηλικιωμένους.  Πως ήρθε αυτή η απόφαση;

Θέλαμε ακριβώς να γίνει λίγο πιο στοχευμένο το συνέδριό μας, δεν θα πω πιο χρήσιμο από τα άλλα συνέδρια μας. Παρά ταύτα θέλαμε να ξεφύγουμε και από τους τίτλους που έχουν γίνει της μόδας τελευταία για το φαρμακείο του αύριο, της επόμενης μέρας κτλ. Εμείς θέλαμε να γίνουμε λίγο πιο χρηστικοί καθώς τα άτομα που ανήκουν στην 3η Ηλικία είναι ίσως και το μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων που επισκέπτονται το φαρμακείο μας. εάν δείτε και τη θεματολογία είναι εστιασμένη σε θέματα που αφορούν τα άτομα αυτής της ηλικίας και τις παρεχόμενες σε αυτά υπηρεσίες υγείας από τα φαρμακεία. Μιλάμε για θέματα υγείας, διατροφής, άσκησης των ατόμων αυτής της ηλικίας. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε και από την πανδημία με αρκετά θέματα γύρω από αυτήν όπως για παράδειγμα το θέμα των ψυχοκοινωνικών της επιπτώσεων για το οποίο θα μιλήσει ο Ψυχίατρος κ. Δημήτρης Ρούκας. Περιμένουμε βεβαίως να ακούσουμε όλοι και τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να μας μιλήσει και για την μέχρι τώρα κατάσταση με την COVID 19 αλλά και τις προβλέψεις του για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Αυτό που θέλουμε είναι φεύγοντας από αυτό το συνέδριο, όλοι όσοι θα το παρακολουθήσουν, να φύγουν καλύτεροι. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις, οι συνθήκες είναι πολύ απαιτητικές, ο ανταγωνισμός μεγάλος και πρέπει να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

 

Είναι η δεύτερη φορά που έχετε την ευθύνη ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων που φιλοξενείτε και έχετε την ευθύνη για τη διοργάνωση του Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Πόσο έχει αλλάξει το φαρμακείο μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που το είχατε φιλοξενήσει στα Τρίκαλα;

Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει ραγδαίες εξελίξεις. Και μόνο η πανδημία που μας έχει πλήξει, έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας, έχουν μπει νέες υπηρεσίες στα φαρμακεία, τα self tests, τα rapid tests, το κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό. Έχει αλλάξει ο ρόλος μας. Πλέον τα φαρμακεία είναι απαραίτητα στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι και πολύ εύκολη η πρόσβαση τους, κάτι στο οποίο βοηθά και η γεωγραφική μας κατανομή απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Έχει αλλάξει επίσης πολύ το τοπίο και στο κομμάτι της επιμόρφωσης και της συνεχούς εκπαίδευσης που διοργανώνει το ΙΔΕΕΑΦ ( σ.σ. Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης  Φαρμακοποιών). Έίναι τέλος και το έργο και η κινητικότητα της ηγεσίας του Πανελληνίου, ανεξάρτητα του ποιος είναι στη θέση του Προέδρου. Νομίζω ότι έχει ήδη θετικό έργο και κάνει ό,τι μπορεί για να μετράμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και από την οικονομική κρίση και από την πανδημία.

 

Μιλήσατε για υπηρεσίες. Γίνεται πολλή προσπάθεια να έρθουν στα φαρμακεία υπηρεσίες και μάλιστα να είναι και αμειβόμενες. Θεωρείτε ότι ως κλάδος έχετε ανταποκριθεί όπως πρέπει, με την απαραίτητη ωριμότητα στη διαχείριση αυτών των υπηρεσιών που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες στα φαρμακεία;     

Κοιτάξτε, η υπηρεσία του rapid test που μας δόθηκε η δυνατότητα να διενεργούμε και εμείς μέσα από τα φαρμακεία μας θα έλεγα ότι προχώρησε λίγο βιαστικά από το Υπουργείο Υγείας. Εμείς από την πλευρά μας σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθήκαμε. Έχουν όμως υπάρξει και περιστατικά τα οποία με το ρίξιμο πολύ χαμηλά των τιμών δημιούργησαν μία κακή εντύπωση προς τα έξω και μία έντονη γκρίνια και αναταραχή και μεταξύ μας. Σε γενικές γραμμές όμως και τα self tests που χορηγήσαμε και τα rapid tests τα οποία γίνονται συνεισφέρουν και στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και σε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση να πετύχει, να πιέσουμε τον ανεμβολίαστο προκειμένου να εμβολιαστεί. Και είναι σημαντικό ότι ο φαρμακοποιός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Μιλήσατε για το θέμα των τιμών των rapid tests που προφανώς ήταν και η ουσία της προηγούμενης ερώτησης. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς με αφορμή το ζήτημα αυτό είχε εκφράσει μία ανησυχία για τον τρόπο που κάποιοι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν το ζήτημα των υπηρεσιών. Είχε μάλιστα πει ότι εάν αύριο υπάρξει αποζημίωση των διανυκτερεύσεων θα μπορούσαν ενδεχομένως κάποιοι φαρμακοποιοί να κάνουν «δώρο» την αμοιβή αυτή για να τραβήξουν «πελάτες» σε βάρος των συναδέλφων τους απαξιώνοντας τελικά τη διανυκτέρευση ως αναγνωριζόμενη και αμειβόμενη υπηρεσία.

Ακριβώς. Τα rapid tests είναι ίσως η πρώτη καλά αμειβόμενη υπηρεσία που δόθηκε στα φαρμακεία καθώς στα self tests και τα ραντεβού για το κλείσιμο των αντι – COVID 19 εμβολιασμών η αμοιβή  ήταν περισσότερο συμβολική.

Εάν η πλειοψηφία των φαρμακείων κρατούσε την αμοιβή για τη διενέργεια των rapid tests στα 10 ευρώ όλων η ζωή θα ήταν και καλύτερη και πιο ήρεμη. Θα είχαμε επίσης και το πρόσωπο να πούμε ότι αμειβόμαστε αλλά διενεργούμε τα rapid tests όπως πρέπει τηρώντας όλες τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας.

Με το να ευτελίζουμε τις τιμές, ευτελίζουμε το πτυχία μας, τις γνώσεις μας διότι μιλάμε για μία υπηρεσία που πιστοποιεί εάν κάποιος είναι υγιής ή όχι. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό. Βάζουμε τη σφραγίδα και την υπογραφή μας για μία κατάσταση υγείας. Αν δε, προσθέσουμε και αυτό που ακουγόταν ως φήμη, ότι κάποιοι από εμάς δεν τα διενεργούν σωστά… Και σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου) που βγήκε στη δημοσιότητα η περίπτωση φαρμακοποιού στο Σουφλί ότι έδινε πλαστά πιστοποιητικά –κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αλλά ο συνάδελφος είναι κατηγορούμενος- νομίζω ότι είναι ευθύνη δική μας για το εάν θα μας ξαναδώσουν υπηρεσίες κι εάν θα έχουμε το απαραίτητο κύρος στο χώρο της υγείας.

Αξίζει τον κόπο για κάποιους συναδέλφους σας που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους να μην πάρει υπηρεσίες ένας ολόκληρος κλάδος; Δεν θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να προστατεύσετε ως επαγγελματίες υγείας  την εικόνα σας από τέτοιες μεμονωμένες περιπτώσεις που σας εκθέτουν;

Όχι βέβαια, δεν αξίζει. Καταρχήν σε ό,τι αφορά τα rapid tests εάν βγάλουμε έξω το κομμάτι των τιμών το οποίο είναι θέμα υπουργείου και θα έπρεπε να  βάλει πλαφόν κατώτατης και όχι ανώτατης τιμής, στο κομμάτι του τρόπου διενέργειας τον λόγο και την ευθύνη των ελέγχων την έχει ο ΕΟΔΥ και φυσικά οι κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών. Αυτές θα έπρεπε να έχουν βγάλει έξω ανθρώπους να έρθουν στα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα να δουν εάν διενεργούνται σωστά τα rapid tests. Δεν έχουμε ευθύνη εμείς να βγαίνουμε και να κάνουμε τον James Bond για να δούμε εάν ο Χ συνάδελφος πράττει σωστά με τα rapid tests. Θα έπρεπε η ίδια η Πολιτεία να το έχει κατοχυρώσει αυτό. και το θέμα της τιμής και τον έλεγχο του σωστού τρόπου διενέργειας. Όχι μόνο σε εμάς αλλά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια.