NEA

Σε «κατακόρυφη» αύξηση ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ

Σε «κατακόρυφη» αύξηση ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», διαβεβαίωσε ο Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επισημαίνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, «που είναι σχεδόν κατακόρυφη», είναι «πρωτόγνωρη», με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων την ημέρα.

Οι νοσηλείες καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε.

Αν και δεν πρέπει να «καταλήγουμε σε συμπεράσματα πολύ βιαστικά», καθώς οι νοσηλείες είναι δείκτες που εξελίσσονται συχνά αργότερα, υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες αποδείξεις» ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου, εξήγησε ο διαπρεπής επιστήμονας, επικαλούμενος δεδομένα από τη Νότια Αφρική και την Αγγλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τόσες μολύνσεις, η παραλλαγή θα μπορούσε, εντούτοις, να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία, ασκώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο «μια πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα».

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε πως ελπίζει ότι το τωρινό κύμα θα φθάσει στην κορύφωσή του «έπειτα από κάποιες εβδομάδες», προτού αντιστραφεί, όπως συνέβη στη Νότια Αφρική.

Τις παραμονές της επιστροφής στα σχολεία, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος κάλεσε τους γονείς να «εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», να τα προτρέπουν να φορούν μάσκα και να τα υποβάλλουν σε εξετάσεις.

«Με όλα αυτά, η κατάσταση θα είναι αρκετά ασφαλής, προκειμένου τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα, διαβεβαίωσε πως ο στόχος είναι να διατηρηθεί «μια πλήρης φυσική παρουσία», καθώς τα παιδιά έχουν «υποφέρει αρκετά» και πολλές κομητείες δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Έχουμε επίγνωση πως θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσκολίες» σε αυτήν την επιστροφή, ιδίως λόγω των απουσιών του προσωπικού που έχει μολυνθεί από την Covid-19, παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Fox News. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ